В селі Копище відзначили 78-і роковини трагедії

Сьогодні, 12 липня, в селі Копище відбувся мітинг-реквієм з нагоди відзначення 78-ї річниці Копищенської трагедії, під час якого вшанували пам’ять мирних жителів живцем спалених німецькими фашистами в роки Другої Світової війни.

Участь у заході взяли заступники міського голови Василь Ковальчук,  Юрій Данюк, голова ради ветеранів Валенина Корнійчук, депутат міської ради Сергій Вовк, начальник відділу культури та туризму Ірина Кльоц, начальник відділу освіти, молоді та спорту Валерій Левченко та старший лейтенант Олевського військового комісаріату Вадим Козачок.

Ведучі заходу пригадали страшні сторінки історії села, коли сталася одна з найжахливіших трагедій України: німецько-нацистські загарбники влаштували каральну операцію “Фрау Хельга” (пані Ольга), метою якої було повне знищення жителів села. 13 липня 1943 року 2887 невинних місцевих жителів закатували та спалили живцем, із них 1347 – діти.

З болем згадав ті події житель села Копище Федір Бовкун, на той час йому було всього сім років. Йому вдалося вижити, втім, за один день Федір Герасимович втратив шість братів і сестер, двох племінників та матір.

Людська пам’ять глибока і вічна, вона зберігає в собі все пережите людством. І чим далі в часовому вимірі відходить у минуле епоха війни – тим глибше і болючіше вона відлунює в серцях людей, які пройшли через те страшне горнило сорокових. Війна житиме у душах людських, доки жива їхня пам’ять.

Отець Віталій провів панахиду та запросив до спільної молитви.

Присутні вшанували пам’ять  загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятнику.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту