«Купайтеся безпечно!» – закликають рятувальники і надають корисні поради

Купальний сезон у розпалі, а отже і небезпека нещасних випадків на воді залишається. І статистика показує наскільки  цього року ситуація на водоймах як країни, так і на Житомирщині погіршилася.

На Житомирщині з початку купального сезону внаслідок необережного поводження на воді трагічно обірвалося життя 15 мешканців області ( з них 2 дітей) у той час як торік за увесь літній сезон було 14 загиблих.

Трагедії обумовлені тим, що відпочивальники нехтують основними вимогами, яких необхідно дотримуватися під час перебування на водних об’єктах. Бажаючи освіжитися в спекотну погоду, люди обирають для відпочинку заборонені, не облаштовані місця та вживають спиртні напої або роблять спроби ризикованих запливів на великі відстані. Дається взнаки і відсутність належного догляду за дітьми у воді. Як наслідок – травматизм та загибель.

Варто пам’ятати, що відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях, де чергують рятувальні пости і обстежене дно на предмет небезпек. Нещасні випадки трапляються саме у місцях стихійного відпочинку населення – на кар’єрах, ставках, водоймах та річках.

Найбільш небезпечний ворог відпочиваючих – алкоголь, бо під його дією людина втрачає самоконтроль і не може адекватно діяти у випадку небезпеки. Більшість чоловіків потонули саме у стані алкогольного сп’яніння!

Небезпечні і пустощі на воді, пірнання зі скель, з берега, дерева, пірнання у незнайомих місцях. У воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою. Утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – це головна причина трагічних випадків. І ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах.

Тим, хто втрапив у неприємність посеред водоймища, варто не панікувати, спробувати розслабитися і дістатися до найближчого плавзасобу чи берега. Саме панічний страх призводить до загибелі. Ті, хто побачив потопаючого, повинні негайно подати йому рятувальне коло, надувний матрац або будь-який засіб, що допоможе втриматися йому на воді. Підпливати до люди дини, яка тоне необхідно ззаду, після чого перевернути його на спину таким чином, щоб обличчя знаходилось на поверхні води. Потерпілого необхідно дістати на мілке місце, уникаючи рухів шиї та тулуба. Не витягуйте людину з води без сторонньої допомоги, старанно утримуйте її у воді на спині, підтримуйте шию та голову на одному рівні зі спиною.

Пам’ятайте, що вода приховує у собі небезпеку. Зробіть усе можливе для того, щоб не допустити трагедії! Ваше життя у ваших руках!

ГУ ДСНС України

у Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту