Депутати проголосували за нову мережу «первинки»

Питання медицини стало головним питанням сесії, яка відбулась 3 лютого. Обговорювали його довго і грунтовно. Більшість депутатів проголосували за рішення «Про затвердження структури, штатної чисельності та штатного розпису КНП «Олевський Центр первинної медичної допомоги»  Олевської міської ради Житомирської області в новій редакції».

Напередодні, питання надання медичних послуг Центром первинної медичної допомоги та лікарнею було детально обговорено на спільному засіданні депутатів (на фото в кінці).

Генеральний директор КНП «Олевський ЦПМД» Наталія Мельчинська зазначила, що підприємство не може утримувати таку мережу ФАПів, ФП та амбулаторій (до структури Центру первинної медичної допомоги входить 37 ФАП та ФП і 6 амбулаторій). Це пов’язано з рядом факторів: конкуренція (жителі підписують декларації з приватними закладами або лікарями-ФОПами), економічні (підвищення цін) та, найголовніше,  постанова Кабміну про підвищення заробітних плат. Вся суть в тому, що Національна служба здоров’я України (скорочено НСЗУ) не виділяє кошти на утримання ФАПів і ФП, так як це не передбачено Програмою медичних гарантій, а лише на медичні послуги, які дають сімейні лікарі та педіатри за принципом «кошти йдуть за пацієнтом». Так, загальну суму доводиться ділити між всім медичним персоналом і в місті, і в селах, а також утримувати адміністративний та господарський персонал (бухгалтерія, прибиральники, опалювачі, водії та інше). А ще оплата аналізів та ПЛР-тестів. І це далеко не весь перелік. Велика частина витрат (електроенергія, тверде паливо, техперсонал), не враховуючи ремонти, сплачувалась з міського бюджету. За підрахунками, недостатність «первинки» щомісяця складатиме 500 тис грн (це лише на заробітну плату без відрахувань). Всього 7 млн грн на рік. Утім, такі проблеми виникли не сьогодні, а були прогнозованими. За її словами, почати формувати спроможну медичну мережу громади потрібно було ще у 2018 році, коли було затверджено наказ МОЗ та Мінрегіонрозвитку “Про затвердження Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги”. І там, де це зробили раніше, проблем не має.

Генеральний директор КНП «Олевський ЦПМД» Наталія Мельчинська разом із колективом підготували нову структуру «первинки». Згідно цієї структури залишається 5 амбулаторій (Олевськ, Хочине, Зольня, Жубровичі та Кам’янка), 8 ФАПів (Сущани, Кишин, Зубковичі, Покровське, Копище, Дружба, Замисловичі, Лопатичі) та 17 медичних пунктів тимчасового базування (Корощине, Варварівка, Обище, Тепениця, Забороче, Будки, Михайлівка, Журжевичі, Перга, Майдан-Копищенський, Юрове, Майдан, Калинівка, Сердюки, Стовпинка, Новоозерянка, Озеряни).  Дана мережа формувалась з огляду на вимоги законодавства та НЗСУ щодо кількості населення. І звісно, щоб надавалась медична допомога на селі. Як варіант, медичним пунктом тимчасового базування може бути облаштована кімната в приміщенні, яке опалюється, куди приїжджатиме медична сестра. Економія полягатиме в тому, що не потрібно буде утримувати будівлю фельдшерського пункту заради одного працівника, наймати опалювачів, платити за електроенергію, робити ремонтні роботи та інше.

Також Наталія Володимирівна додала, що нова мережа буде спроможною себе забезпечити, а підприємство вдасться зберегти.   

Про ситуацію в Олевській центральній лікарні доповідав головний лікар Олег Казюк. За його словами в них теж не вистачає коштів, щоб виконати умови Кабміну по заробітній платі. Варто зазначити, що за надання послуг стаціонарної медичної допомоги лікарня отримує кошти за договором з НСЗУ. Однак, зароблені кошти не покривають всіх витрат. За підрахунками, лікарні щомісяця не вистачатиме 1,7 млн грн, а це близько 20 млн грн на рік. І це лише заробітна плата. Також лікарні потрібно виконувати вимоги НСЗУ щодо матеріального забезпечення та обладнання, інакше буде розірваний договір на фінансування. Головний лікар Олег Казюк вже видав наказ, в якому йдеться про зміни істотних умов праці, а саме, зменшення ставок на 0,75 і 0,5 аби запобігти масовому вивільненню працівників (наразі у лікарні 310 працівників). Лікарів скорочувати не будуть, бо їх і так не вистачає, однак, буде переглянуто навантаження на них та інших фахівців, що впливатиме на виплати. Також, головний лікар наголосив, що НСЗУ не платить лікарні за певні медичні послуги надані без направлень від сімейних лікарів.

Міський голова Сергій Лисицький наголосив: «Найголовніше завдання цього рішення – це надання якісних медичних послуг людям. Працівників, які потрапили під скорочення потрібно працевлаштувати першочергово. Ми будемо шукати варіанти надати їм роботу в інших закладах. Також додатково виділяємо 4,5 млн грн з міського бюджету, щоб люди отримали обіцяні виплати».

Для забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України 12 січня 2022 року №2 “Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’яˮ з міського бюджету на КНП «Олевський ЦПМД» додатково виділено 1,5 мільйони гривень, а КНП «Олевська центральна лікарня» – 3 мільйони гривень. Ці кошти довелось «забрати» із запланованого придбання комунальної техніки (3 млн грн), з утримання апарату міської ради – 1 млн грн та 500 тис грн із утримання закладів культури. Процес дотримання всіх формальностей згідно законодавства займе до 3-х місяців з моменту затвердження нового штатного розпису, а наразі потрібно утримувати всіх.

Підсумовуючи, можна сказати одне – депутати прийняли відповідальне та вольове рішення. Це було не просто та «тягне» за собою багато негативу, але це зберегло обидва медичні заклади.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту