Потурбуйтеся про своє серце

Одним із головних органів людини є серце. Воно працює день і ніч, не зупиняючись. Серце можна назвати насосом нашого організму, який перекачує кров у кровоносній системі. З кожним скороченням серце виштовхує в артерії 70-80 мл крові.  За 70 років життя серце таких скорочень відбувається  більше двох з половиною мільярдів  разів. За цей період  серце здатне заповнити близько 3500 стандартних залізничних цистерн!  Повний обіг крові серцем дорослої людини відбувається за 20-28 секунд, у дитини — за 15 секунд, у підлітка — за 18 секунд. За добу кров обертається по тілу півтори-дві  тисячі разів. Серце (як і всі інші органи людини) може потерпати від різних хвороб. Найпоширеніші з них: ішемія, інфаркт міокарда, інсульт, гіпертонія, аритмія, ревмокардит, атеросклероз,  кардіоміопатія, кардіосклероз та інші.

Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі.

Згідно даних ВООЗ за 2016 рік,  у всьому світі від серцево-судинних хвороб щороку помирає близько 18 мільйонів осіб  (понад 30% усіх випадків смерті). Понад 80%  смертей від  серцево-судинних хвороб відбувається в результаті інфаркту та інсульту, причому третина з цих випадків смерті має передчасний характер і спостерігається  серед людей віком до 70 років.

В Україні у 2021 році серцево-судинні хвороби забрали життя понад 430 тисяч чоловік  (з них від ішемічної хвороби серця померли 300 тисяч людей). На Житомирщині торік від серцево-судинних хвороб померли 15 тисяч чоловік  (з їх числа 8800 – від ішемічної хвороби серця).

Фактори ризику хвороб серця:

  • підвищений артеріальний тиск;
  • підвищений рівень холестерину та  цукру в крові;
  • надмірна вага;
  • низький рівень фізичної активності;
  • нездорове харчування;
  • тютюнопаління та вживання алкоголю;
  • стреси й надмірні навантаження;
  • вік (серцево-судинні захворювання  частіше зустрічаються у людей старше 50 років, ризик їх розвитку збільшується з віком);
  • стать (у чоловіків більше шансів захворіти в ранньому віці, ніж у жінок).

Як запобігти хворобам серця: 10 простих порад

1. Моніторинг та контроль артеріального тиску, рівня цукру та «шкідливого» холестерину в крові.2. Зменшення споживання солі.3. Споживання фруктів та овочів.4. Правильне та повноцінне харчування.5. Регулярна фізична активність.6. Зниження стресу на роботі та вдома.7. Вироблення позитивного мислення.8. Боротьба із зайвою вагою.9. Припинення вживання тютюну.10. Відмова від шкідливого вживання алкоголю.

Найкорисніші для серця продукти

  1. Банани. В їх складі багато калію, необхідного для підтримки серцевого м’яза в тонусі. 
  2. Риба. Містить безліч мінеральних речовин та жирних кислот, які перешкоджають розвитку  атеросклерозу.
  3. Часник. Містить понад 70 мікроелементів, які благотворно впливають на серце.  Покращує кровообіг і є продуктом, корисним для судин. 
  4. Курага та свіжі плоди абрикосу. Містять значну кількість калію, що зміцнює стінки судин та благотворно впливає на загальний стан організму. 
  5. Шоколад.  Для серця корисний лише шоколад із вмістом какао не менше 70%. А ще кориснішим може бути чорний шоколад без цукру. 

 Для нормальної роботи  серця, судин та інших органів необхідно випивати на день не менше двох літрів рідини – не   лише  питну воду, а й трав’яний або зелений чай (які багаті  на антиоксиданти). Трав’яні чаї для серця здатні нормалізувати тиск, покращити стан нервової системи та організму в цілому. Ефективні також ті продукти для сердечників, які містять у складі шипшину, ромашку, календулу та інші натуральні трави й плоди.

Яка їжа шкодить серцю?

– будь-яке червоне м’ясо;

фаст-фуд;

алкоголь у будь-якому вигляді та кількості;

цукор та фруктоза;

готові приправи;

майонези та соуси, включаючи кетчупи;

газована вода;

продукти, що містять велику кількість солі (чіпси, соєвий соус, снеки, концентрати супів тощо);

ковбасний сир (через високий вміст холестерину).

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадують, що серцево-судинні захворювання складно лікувати —  тому варто  займатися їхньою комплексною профілактикою.

Правильне харчування, контроль рівня холестерину та заняття спортом – чудові звички, здатні зберегти здоров’я вашого серця на довгі роки.Маленькі кроки до піклування про серце сьогодні зможуть запобігти негативним наслідкам завтра.

Бережіть серце  і будьте здорові!

Відділ комунікації, організаційної та 

інформаційно-роз’яснювальної роботи 

ДУ «Житомирський обласний центр

контролю та профілактики хвороб 

МОЗ України».

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту