Незаконна рубка лісових насаджень

Олевським відділом Коростенської окружної прокуратури у межах повноважень, визначених Законом України «Про прокуратуру» та кримінально процесуальним кодексом вживаються заходи щодо забезпечення належної організації роботи, повноти та своєчасності виявлення та усунення порушень закону пов’язаних із захистом держави, у сфері охорони навколишнього природного середовища, довкілля на території Олевської та Білокоровицької ОТГ, реального захисту та поновлення порушених інтересів громади та держави, відшкодування завданих збитків, спричинених незаконними рубками лісових насаджень.

Прокуратурою вжито реальних заходів щодо виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконною рубкою лісу та тіньовим обігом деревини, проводиться моніторинг інтернет новин та опрацьовується інформація, поширена у мережі Інтернет, ЗМІ, соціальних мережах з метою виявлення кримінальних правопорушень вказаної категорії.

Так, протягом 2023 року розпочато досудове розслідування 27 кримінальних провадження, з них 20 – за ч.1 ст. 246, ч. 4 КК України (незаконна порубка, незаконне перевезення, зберігання та збут лісу).

Укритих від обліку злочинів даної категорії не виявлено.

Скасовано 3 необґрунтованих постанови слідчих про закриття кримінальних проваджень вказаної категорії.                                  

 Щодо незаконної порубки, незаконного перевезення незаконно зрубаних дерев до суду направлено 4 обвинувальних акти стосовно 5 осіб, з них за ч.1 ст. 246 КК України – 1 відносно 1 особи,  ч. 4 ст. 246 КК України – 1 відносно 1 особи,   та 2 провадження щодо крадіжки лісопродукції у військовий час – ч.4 ст. 185 КК України.

Накладено арешт на лісопродукцію та транспорт на суму понад  150 000  грн.  

З метою відшкодування завданих збитків довкіллю, в інтересах громади заявлено 3 позови до суду на суму понад 800 тис. грн. 

Кримінальні провадження такої категорії за реабілітуючими обставинами не закривались та не зупинялись.

Судами виправдувальні вироки не виносились.

 Олевський відділ окружної прокуратури

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту