Чи варто купувати дитячу іграшку без маркування?

Кабінетом Міністрів України   від 28.02.2018 року № 151, затверджений Технічний регламент безпечності іграшок.

При виборі іграшки для вашої дитини слід звертати увагу на маркування на якому відповідно до вищезазначеного технічного регламенту має бути нанесено:

  • знак відповідності технічним регламентам (може наноситись  на іграшку, етикетку (ярлик) або супровідну листівку, та на упаковку таким чином, щоб він був видимим, розбірливим та незмивним;
  • найменування виробника та імпортера, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку  (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу;
  • позначення типу, номера партії, серійного номера чи моделі  або іншого елемента, що дає змогу його ідентифікувати;
  • наявність попереджувальних написів із короткими поясненнями про небезпеку;
  • супровід іграшки інструкціями з експлуатації та інформацією щодо безпечності;
  • спеціальні попередження та позначення щодо обережності під час користування окремими категоріями іграшок (графічний попереджувальний символ позначення віку у вигляду кола, в якому намальований контур обличчя та вказана вікова група. Попередження супроводжуються лаконічною позначкою про конкретну небезпеку, яка повинна зазначатися в інструкціях з експлуатації.

Купуючи іграшку, обов’язково потрібно звертати увагу для якої вікової категорії вони призначені та чи відповідають своєму призначенню.

Окрім маркування слід звертати увагу на міцність іграшки,  як приєднані дрібні деталі, наявність чи відсутність дефектів, наскільки безпечна конструкція іграшки: відсутність ріжучих країв, гострих кінців, вузьких отворів, перебивання фарби іграшки на шкіру та чи немає різкого, неприємного запаху. Відмовтеся від іграшок покритих яскравою фарбою та навіть з мінімальним запахом тому що вона може виділяти летучі токсично-хімічні речовини, що небезпечні для здоров’я. 

Пам’ятайте, іграшки мають приносити радість дітям, а не проблеми!

Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту