Підтоплення: правила харчової безпеки

У зв’язку з сезонним підняттям води в річках є ризик  ускладнення санітарно-епідемічної ситуації у районах, які розташовані в безпосередній близькості біля водних артерій.

Нагадуємо прості та важливі правила, яких слід дотримуватися під час паводків – аби убезпечити себе від хвороб, пов’язаних з наслідками підтоплень.

Отже – що робити, щоб убезпечитися від інфікування небезпечними хворобами чи отруєння небезпечними речовинами на підтоплених територіях?

  1. Відмовтеся від вживання води з криниць та каптажів!
  2. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
  3. Використовуйте для приготування їжі, господарських та гігієнічних потреб тільки безпечну воду. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами.
  4. Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, кип’ятіння води і знезараження її спеціальними засобами (таблетками для очищення) не позбавляє її від хімічного забруднення.
  5. Особливо уважно потрібно ставитися до води, яку споживають діти, або яка використовуються для приготування їжі і дотримання гігієни дітей.
  6. Якщо ви маєте електричну помпу або насос, які качають воду зі свердловини, не наближайтеся до неї, поки її не перевірять електрики – це допоможе уникнути ураження струмом.
  7. Відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації).
  8. Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
  9. Ретельно мийте руки з милом.
  10. Не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Воду з колодязів відповідно до методики доведеться відкачати, очистити стіни від нальоту, а дно від осаду та сміття, продезінфікувати. Після цього треба заповнити резервуар і знову відкачати воду. Користуватися колодязем можна лише після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю води в ньому. До речі, процедуру очищення потрібно проводити раз на рік.

Не використовуйте воду з природних джерел, поки спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб не проведуть її лабораторне тестування на вміст небезпечних речовин та збудників хвороб. Водночас можуть знадобитися довгострокові запобіжні заходи (зокрема, повторне тестування), щоби впевнитися в безпеці води.

Пам’ятайте, якщо ви помітили у себе чи своїх близьких ознаки інфекційних захворювань чи отруєння – терміново зверніться до лікаря!

Відділ комунікації, організаційної
та  інформаційно-роз’яснювальної роботи 
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб  МОЗ України».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту