Виїзну торгівлю обговорювали на сесії з підприємцями

На ХХV сесії міської ради, що відбулася 12 квітня, було затверджено Порядок організації виїзної торгівлі та виставкової діяльності у м. Олевськ і оплати за її провадження. Даний Порядок було розроблено з метою встановити чіткі вимоги, забезпечити рівні умови для всіх бажаючих здійснювати виїзну торгівлю, врегулювати відносини між ними та міською радою.

Виїзна, сезонна торгівля плодоовочевою продукцією, вживаним товаром, прохолодними напоями, новорічними ялинками, виставкова діяльність у місті Олевську  має здійснюватись з 8.00 до 21.00 години лише у визначених місцях.

Прикметно, що розробниками документу враховано усі попередні побажання підприємців, які впродовж минулих років самостійно визначили зручні місця для здійснення сезонної виїзної торгівлі, а саме:

– вул. Київська (поблизу магазину «М’ясна лавка»);

– вул. Привокзальна (біля кооперативного ринку);

– вул. Київська (навпроти автозаправки UPG);

– вул. Володимирська (між 5-поверховими будинками по вул. Володимирській, 4 і 6);

– вул. Набережна (на роздоріжжі до ОРС-івських будиночків);

– вул. Герцена (на «Квадраті», за магазином «Смак»);

– вул. Свято-Миколаївська («На Піску», за магазином «Наша Ряба»);

– вул. Промислова (біля адмінприміщення заводу «Олевськторф»).

Місцем для здійснення виставкової діяльності та осінніх ярмарок залишається площа Соборна.

Оскільки власником землі у місті є громада, а виразником її інтересів – міська рада, саме з цим органом має бути погоджено бажання підприємців здійснювати виїзну торгівлю. Це стосується як приїжджих підприємців, так і місцевих. При цьому хотілося б, щоб саме місцеві торговельники, як мешканці громади, демонстрували тут приклад дисциплінованості. Плата за місце торгівлі розраховується, включаючи займану площу та кількість днів торгівлі. Реалізація сільськогосподарської продукції у невеликій кількості, вирощеної у підсобних господарствах, здійснюється у спеціально відведених  для цього місцях по вул. Київській та Привокзальній безкоштовно.

У разі порушення суб’єктом підприємницької діяльності санітарних, екологічних, протипожежних та інших вимог законодавства, термінів та повноти оплати за користування місцем для розміщення об’єктів виїзної торгівлі, погодження може бути анульоване. Про такі порушення орган місцевого самоврядування повідомляє управління Держспоживслужби, районний сектор ДСНС, інші правоохоронні та контролюючі органи.

Перед початком обговорення відповідного питання на сесії міської ради секретар Віталій Шейко прокоментував: «Шановні підприємці. Наразі є різні тлумачення рішень та обговорень, які стосуються даного питання. Щоб цього уникнути, якщо є в когось питання – звертайтесь до начальника економічного відділу, заступника з економічних питань, до мене, секретаря, до голови. Будь ласка, звертайтеся, щоб ми вам роз’яснювали дану інформацію. Задавайте питання і будете отримувати на них чіткі відповіді. Ті, які дійсно обговорюються і приймаються в раді, а не ті, що обговорюються на вулиці».

Міський голова Олег Омельчук надав слово підприємцям, які були присутні на сесії. Виступила О.М. Цурська: «Я не знаю що таке виїзна торгівля! Ви знаєте? Я 45 років працюю, я не знаю що таке виїзна торгівля, а ви будете її приймати. Скажіть мені, що таке виїзна торгівля? До чого ми докотилися? Хто знає з депутатів?». Також частина підприємців хвилювалися, що їх змусять продавати продукцію виключно з автомобілів, а не з прилавків (від слова «виїзна»).

Вичерпну відповідь надав депутат Віктор Хлань. Також він запитав про ціну за місце, окрім «єдиного податку», який платять всі підприємці. Олена Михайлівна відповідала: «За землю раніше ми платили 300 гривень в місяць. Зараз ми платимо 300 гривень на півроку (ред. за рішенням міської ради)».

Депутат Ганна Кручко додала: «Вам виноситься рішення, щоб вашу торгівлю (скільки ви там займаєте? 5 кв.м., 10 чи 2) узаконити. Це називається виїзна торгівля. Вона здійснюється з лотків, з причепів, зі столів… У вас це було не узаконено… Ми сьогодні вас ні в чому не обмежуємо, ми сьогодні узаконюємо ваше право на торгівлю».

Схвалили депутати виступ Зеновія Фіца: «Шановні присутні, є провокатори. Це люди, які переслідують власні меркантильні інтереси… Я проглянув ці всі документи. Це є процедурні документи… З 4 квітня цього року вступив у силу Закон про посилення державного контролю за харчовими продуктами і.т.д. І тому це рішення є правильним, я за його буду голосувати. Ви не бійтеся, не слухайте тих, хто не доказує до кінця. А якщо, не дай Господь, хтось дозволить собі «наїхати» ви можете звернутись до нас, до мера, до заступників і, перепрошую, ми присічемо це».

Питання про Порядок організації виїзної торгівлі було поставлене на голосування. Депутати затвердили його одноголосно – 24 «за».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту