Андріївські вечорниці в Олевському народному краєзнавчому музеї

13 грудня християни відзначають День святого Андрія Первозванного. За дохристиянськими віруваннями українців, саме у цю ніч відбуваються містичні речі, ворожіння та дива. Вважалося, що у Андріївську ніч дівчата можуть дізнатись свою долю, а парубки могли собі дозволити побешкетувати.

Напередодні свята, 12 грудня, в Олевському народному краєзнавчому музеї були організовані Андріївські вечорниці. Розпочалось свято театралізованим дійством, в якому було показано традиції та вірування жителів Полісся.

Хлопці-козаки розповідали про свої «подвиги» по селу – де зняли тин, де розкидали сіно. Дівчата ж, звичайно, ворожили на судженого, намагаючись привідкрити завісу майбутнього. Жарти, співи та танці – все нагадувало давні часи та українські традиції.

Головною грою вечорниць була Калита – великий корж з білого борошна підвішували на стрічку, кожен парубок намагався якнайвище підстрибнути, аби вхопити зубами Калиту, в той час як «вартовий-калитинський» смикав за стрічку, щоб частування не можна було дістати. Долучилися до цієї жартівливої гри всі бажаючі присутні, особливо сподобалось дітям.

На завершення заходу директор музею Анна Вжесінська побажала всім присутнім мати в серці любов до поліських звичаїв, минулого, адже, за її словами, саме в нашому краї через його лісисте розміщення залишились  автентичні традиції. Заступник міського голови Олександр Ніколайчук та начальник відділу культури Ірина Кльоц подякували Анні за організацію такого чудового вечора та побажали ще більше творчих звершень у майбутньому.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту