В Олевську вшанували пам’ять воїнів-афганців

З нагоди річниці виведення військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав 15 лютого в Олевську відбувся мітинг. Близько 20 афганців на чолі з головою Спілки воїнів Афганської війни Анатолієм Тимощуком традиційно поклали квіти до Обеліска Слави, спорудженого воїнам ВВВ, та пам’ятника воїнам-афганцям. До мітингу долучилися представники міської ради, райдержадміністрації, районної ради, відділу освіти, молоді та спорту, а також ліцеїсти Олевського професійного ліцею.

«Від Спілки афганців Олевського району прошу принести нашу подяку за те, що ви нас пам’ятаєте, що ви з нами, нам допомагаєте. Ми залишаємось в строю, хто як може. Ми пам’ятаємо нашу афганську сотню на Майдані, наші побратими зараз виконують вже не інтернаціональний обов’язок, а обов’язок душі на східному фронті України… Всім подяка за підтримку. Наша держава, наші олевські люди можуть розраховувати на нас, воїнів-афганців. Ми завжди підтримаємо вас у складний час», – зазначив на заході член Спілки, головний лікар Олевської ЦЛ, обласний депутат Олег Казюк.  

Продовжили пам’ятний день у музичній школі. Перед початком музичної програми, з воїнами-інтернаціоналістами було обговорено ряд питань, які їх хвилюють, за участі керівників, представників державних структур.

Голова Спілки воїнів афганської війни Анатолій Тимощук зазначив, що у них склалася «приємна співпраця» з місцевими органами влади: що з районною радою, що з адміністрацією, що з ОТГ. Мовляв, це не просто слова, а тому є підтвердження. У 2017 році міською радою було зроблено благоустрій пам’ятника воїнам-афганцям, висаджено клумби та посаджено туї. «Роботи виконано без всяких согласованій, писанини, отмазок. Стали люди і зробили», – прокоментував він.

Висловив слова вдячності за фінансове забезпечення цьогорічних заходів до Дня виведення радянських військ з Афганістану: «У неділю ми провели два турніри: з вільної боротьби в селі Варварівка, де 85 діток було, і кубок ім. О.Існюка з волейболу. Постійно на ці мироприємства (це ж потрібно призові, медалі) гроші де бралися?, як завжди, протягнута рука, пройшовся по спонсорах, по депутатах… Щоб побачити наскільки нас дійсно поважають, вирішив підійти до Олега Васильовича ( ред. міський голова). .. Був приємно вражений, 12 тис грн було виділено на наші заходи. Розуміння влади  по відношенню до нас є», – продовжив голова Спілки.

Користуючись нагодою голова Спілки воїнів афганської війни Анатолій Тимощук звернувся до представника управління Пенсійного фонду з проханням написати статтю як нараховується інвалідам пенсія, з яких складових вона складається.

Олег Казюк, як головний лікар, зазначив, що медикаментозне забезпечення учасників бойових дій, як і для більшості, в стаціонарі є тільки на невідкладні стани. Попросив звернути увагу на те, що в аптеках є знижки. Наголосив, що можна пройти курс лікування у Бердичівському госпіталі, а в лікарні для них є палати з покращеними умовами перебування: «В нас у кожному відділенні є палати для учасників війни. У кожній палаті є холодильник, намагаємось, щоб був і телевізор. Там 1,2 ліжка, а не як в загальних палатах по 7,8 місць».

Керуючий справами виконавчого апарату міської ради Юрій Русин зазначив, що міський голова дав доручення розробити програму на відшкодування видатків на медичне обслуговування, куди увійдуть і воїни-афганці, на яку буде виділено близько 300 тис. грн. Кошти на неї буде виділено в березні місяці під час розподілу бюджету на сесії міської ради.  

Заступник головного лікаря ЦПМСД Наталія Мельчинська надала інформацію про можливість отримання ліків за програмою «Доступні ліки»: «Ви можете користуватися рецептами по доступним лікам. Це хворі на серцево-судинну патологію, гіпертонічну хворобу, бронхіальну астму і цукровий діабет 2 типу. Приходите до сімейного лікаря, виписуєте рецепт, ліки будуть з невеличкою доплатою або взагалі безкоштовно. Ліки за рецептами можна отримати в аптеці №32 або «Первоцвіт» (на першому поверсі лікарні)».

«Районний військомат отримав листи-талони на проїзд, кому треба звертайтесь. Приносите копію посвідчення і старі листи-талони», – зазначив військовий комісар Ігор Подшивалом.

Пам”ятник воїнам-афганцям до ремонту

Пам”ятник воїнам-афганцям після ремонту

 

 

 

 

 

 

Читайте також З пам’яттю про полеглих афганців

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту