Творча зустріч з Євою Пономаренко

Сьогодні, 25 жовтня, в рамках Клубу цікавих зустрічей, організованим працівниками Олевської центарльної бібліотечної системи, відбулась цікава зустріч із нашою землячкою, поетесою Євою Пономаренко. 

На заході ведучі розповіли біографію поетеси, також зачитали деякі вірші. Єва Мартиянівна прочитала присутнім свої поезії із збірок, які написала в різні часи, проживаючі і в Криму, і на Україні. Також зачитала вірші, які ще ніде не друкувались.

По закінченню заходу начальник відділу культури Ірина Кльоц побажала Єві Мартиянівні міцного здоров’я, миру, творчих успіхів та довгих років життя. Директор Олевської Центральної бібліотечної системи Лідія Сібірьова щиро подякувала за цікаву зустріч, за творчість, яка надихає і вручила поетесі квіти і солодощі.

В свою чергу Єва Пономраенко також подякувала присутнім слухачам за можливість презентувати свої творчі напрацювання.

Біографія Єви Пономаренко.

Народилася Єва Мартиянівна 20 січня 1950 року в селі Андріївка Олевського району в багатодітній родині селян. Батько, Талах Мартиян Степанович, і мати, Хаврона Миколаївна, були вже немолодими людьми, коли в 1954 році, зібравши свою велику родину (дітей було семеро, повнолітніх і малих), поїхали на землі Алтаю – «піднімать цілину». Це був єдиний на той час шанс вирватися з нужди, що визирала з усіх кутків в родинах селян на Поліссі.  Розпочавши навчання в рідному селі в 1956 році, закінчила його вже в Криму в селі Лобаново Джанкойського району, приїхавши сюди в 1964 році до старших братів, що змушені були будувати «рай» в сухих кримських степах, куди були завербовані в часи правління Микити Хрущова.
В 1969 році з відзнакою закінчила Дніпропетровський хіміко-механічний технікум, а в 1976 році – Український заочний політехнічний інститут в місті Харкові (уже маючи на руках трьох дочок).
З 1972 року працювала в Державній Акціонерній Компанії  «Титан». У вересні 2007 року звільнилася з підприємства.  Жіноча доля Єви Пономаренко була нелегкою, але нарікати гріх, бо виростила трьох дочок і сина. Є і п’ятеро онуків та онучка. Має вже і двох правнуків.

Писати вірші Єва Пономаренко почала в ранньому дитинстві. Друкуватись почала в періодичній пресі в 1963 роціт на Житомирщині. Починаючи з 1975 р. її поезії систематично друкувались в періодичній пресі Криму. В 1999 р. вийшла перша збірка поезій «Мозаїка життя». Згодом під її авторством вийшли такі збірки поезій: «Мозаїка життя» (2001 р.), «Журавлиний спів» (2005 р.), «Свої слова не стала сповивать» (2011 р.), «Спів, що зринва у голубій блакиті» (2011 р.), «Заграй сопілочко!», «Калинова гілочка народу», «Впаде роса на суховії» (2017 р.). З 2006 року Єва Пономаренко є членом Національної Спілки письменників України.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту