Дифтерія: в чому небезпека та як себе захистити?

В нашій країні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 59% дітей до року, дорослих – 52,3%. МОЗ України наголошує, що в усіх областях є безоплатні та якісні вакцини для щеплень. 

На початок жовтня 2019 року в Україні доступні 1,8 млн доз вакцини АКДП, 141 тисяча доз АДП (не містить кашлюкового компонента) та 4,9 млн доз АДП-м. Цього достатньо, щоб забезпечити вакцинами всіх громадян, які потребують планового щеплення.

Щеплення від дифтерії та правця не дає імунітету на все життя, тому дорослим треба повторно вакцинуватися (проходити ревакцинацію) кожні 10 років, починаючи з 26-ти років. Водночас, якщо дорослий чи дитина від 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, треба отримати щонайменше три дози вакцини АДП-М з чітким інтервалом: спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

Щеплення від дифтерії і правця – це загалом досить швидка і фактично безболісна процедура. Зробити щеплення можна безкоштовно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Дорослі та діти можуть вакцинуватися в державних медзакладах, а також у приватних лікарнях та у лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ.

Ось основні кроки:

ЗАПИШІТЬСЯ НА ПРИЙОМ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ ЧИ ТЕРАПЕВТА, З ЯКИМ ПІДПИСАЛИ ДЕКЛАРАЦІЮ.

Під час консультації ви можете поставити лікарю всі запитання, які вас цікавлять про вакцинацію: можливі реакції організму, процедуру щеплення чи про вакцини. 

Скажіть лікарю, якщо:

  • у вас є алергія на ліки або їжу
  • у вас була реакція на попереднє щеплення 
  • зараз приймаєте ліки або маєте серйозні захворювання серця, легенів, нирок тощо
  • проходили курс хіміотерапії, гормональної терапії, отримували стероїди або ліки, що пригнічують імунітет.

ОТРИМАЙТЕ НАПРАВЛЕННЯ НА ЩЕПЛЕННЯ.

Після консультації ви підписуєте інформовану згоду на щеплення, підтверджуючи, що отримали відповіді на свої запитання. Лікар надає направлення в кабінет щеплення. Лікарі-ФОП можуть проводити щеплення у своїх кабінетах. 

ВАКЦИНУЙТЕСЬ. 

Щеплення проводять медичні працівники – лікар, фельдшер, молодший спеціаліст із медичною освітою. 

Дорослим вводять вакцину в плече (дельтоподібний м’яз). Дітям – у стегно. Це важливо, адже  якщо вакцина потрапить у жировий прошарок, імунітет може не сформуватися. Саме тому щеплення навіть дітям не роблять у сідницю. 

Чому важливо вакцинуватися від дифтерії!

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий. 

Дифтерія найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та  набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи. Може призвести до смерті.

Для лікування  дифтерії використовується протидифтерійна сироватка та антибактеріальна терапія. 

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

  • блокування дихальних шляхів
  • інфекційно-токсичний шок
  • пошкодження серцевого м’яза (міокардит)
  • ураження нервової системи
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

При виникненні осередку інфекції контактні особи залежно від їх вакцинального статусу підлягають додатковій імунізації:

  • нещеплені особи повинні одержати первинний вакцинальний комплекс (вакцинація та перша ревакцинація)  згідно з віком;
  • особи, які підлягають ревакцинації згідно з  календарем у поточному році, повинні негайно отримати чергову ревакцинацію;
  • особи, імунізовані згідно з календарем, повинні отримати додаткову дозу АДП або АДП-М залежно від віку, якщо після останнього щеплення проти дифтерії пройшло більше року.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту