Є чому повчитись у Обухові

У той час, як більшість регіонів України потопає у смітті, й вже котрий рік не можуть вирішити проблему з побудови заводів з переробки сміття, у Обухові давно заробляють на цьому! Так, у місті щодоби сортують більше 300 тонн відходів, за місяць ця цифра становить близько 6 тисяч тонн. Вже 17 років у Обухові працює підприємство повного циклу по збору, сортуванню та переробці сміття – «Обухівміськвторресурс». Це підприємство приймає та перероблює відходи зі столиці, Київщини та самого міста Обухова.

Розповідає керівник департаменту маркетингу підприємства Ярослав Озернюк: «Робота йде в декілька етапів. Спочатку сміття вивантажують. Потім відсортоване сміття, як його називають – ресурс, відправляють на переробку. Частину віддають іншим підприємствам – решті дають друге життя. На виході отримують майже безвідходне виробництво. Наприклад, деревину переробляють на паливні брикети. Макулатуру на картонні коробки. Підприємство працює цілодобово та без вихідних, має 60 одиниць техніки. Щодня 350 людей – виходять на роботу по змінах. Хтось сортує сміття, дехто керує процесом переробки. З 2017 року підприємство розмістило у Києві, Обухові та інших містах власні контейнери для роздільного збору сміття. Якщо зважити на те, що українці щорічно викидають 10 мільйонів тонн сміття і тільки 600 тисяч йде на вторинну переробку чи спалюється, то очевидно, що роботи підприємству вистачить до кінця світу. До того ж переробка сміття приносить гарний дохід. Скажімо, середня заробітна плата простих працівників за зміну становить 900 грн.»

Запроваджений підприємством проект «Безпечний Обухів» допоміг зберегти від забруднення 500 тис. м3 землі – завдяки йому зібрано та утилізовано більше 4 тис. ртутновмісних ламп та близько півтонни відпрацьованих батарейок.

Про все це, а також багато іншої цікавої інформації, дізналися учасники поїздки із Олевської й Білокоровицької ОТГ, що відбулася 8 листопада ц.р. у рамках реалізації проекту з роздільного збирання відходів, що реалізується ГО «Районне товариство охорони природи» у співпраці з міською радою, за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та за фінансування Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Юрій Халімончук, менеджер проекту

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту