Варвари у «Камінному селі»

Геологічний заказник «Камінне село» широко відомий по всій Україні, та нині, на жаль, все частіше сюди добираються сучасні горе-господарі життя, або, як їх іще називають, «мажори». Вони мало цікавляться історією появи валунів чи чимось із краєзнавства, от видертися позашляховиком чи квадроциклом на високий камінь й зробити фото, щоб похизуватися перед собі подібними двоногими стегоцефалами – оце шик!

Організовані групи туристів у супроводі краєзнавців на початку екскурсії отримують відповідний інструктаж і увесь час перебувають під пильним контролем. А ті, що їдуть сюди самостійно можуть зробити що завгодно: напис на спогад, видерти шматок моху, нарвати з корінням вересу чи чорничнику, зруйнувати мурашника або залишити купу сміття. І тут вже не обов’язково бути «мажором», все залежить від культури людини. Але те, що учворили (інакше не скажеш!) цієї неділі, 20 вересня, варвари і мародери із Коростеня – у тверезу голову не поміщається…

За інформацією служби лісової охорони ДП «Білокоровицьке лісове господарство», у затриманому ними разом з поліцією вантажному мікроавтобусі знаходився 101 ящик (!) щільно укладеного моху. Кривдників природи не бентежила навіть присутність тут великої кількості людей вихідного дня. Операція по затримці вдалася завдяки повідомленню небайдужих туристів і краєзнавців, які саме в цей час відвідували «Камінне село», та швидкій реакції поліції й лісової охорони. Збитки, нанесені заказнику, оцінюються в 356 тис. грн. Матеріали передані в поліцію та прокуратуру, ведуться слідчі дії. Хочеться сподіватися, що злочинці понесуть заслужене покарання і кошти будуть відшкодовані. Та на відновлення сплюндрованої пам’ятки природи потрібні десятиліття, а за нинішніх кліматичних умов, напевно й більше.

23 вересня у заказнику побували знімальні групи всеукраїнського телеканалу «1+1» та обласного «СК-1». У супроводі головного лісничого Білокоровицького ЛГ Ігоря Тараканця, лісничого Замисловицького лісництва Сергія Симончука та краєзнавця Юрія Халімончука було зроблено сюжет для оприлюднення негідного вчинку.

…За легендою, колись тут жили багаті й заможні люди, які позбиткувалися над сіромахою-мандрівником, й замість хліба підсунули йому кам’яну «паляницю». Але то був не простий бідолаха, а сам Господь Бог у людській подобі, який жорстоко покарав жадібних багатіїв за таку образу, перетворивши їхні житла і їх самих на каміння. Тож якщо якісь невігласи не бояться людського суду, то нехай не забувають про кару небесну.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту