Що варто знати про вітамін С?

4 квітня відзначається Міжнародний день вітаміну С. Цей вітамін (який також називають  аскорбіновою кислотою) відіграє важливу роль у життєдіяльності людського організму. 

Цифри і факти

  • Вітамін С до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я.
  • 1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав «гексуроновою кислотою». Чотири роки потому, 4 квітня 1932 року, Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку – це те саме, що й «гексуронова кислота». Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С у 1933 році .
  • Добова доза вітаміну С – 75-90 г на добу.
  • Після 30 років здатність організму засвоювати вітамін С знижується, внаслідок чого на обличчі з’являються зморшки, темні плями та інші процеси старіння.
  • У XVIII столітті саме цинга (нестача вітаміну С) була основною причиною смерті у моряків, а навіть не піратські сутички чи шторми.

    Чому важливий вітамін С?

  • зміцнює імунну систему;
  • бере участь в багатьох різноманітних життєво-важливих процесів;
  • розчиняє токсичний білок, який накопичується в мозку людей із хворобою Альцгеймера;
  • бореться з інфекціями;
  • поліпшує всмоктуваність заліза;
  • захищає від цинги;
  • запобігає захворюванням серцево-судинної системи та онкології;
  • контролює рівень холестерину;
  • знижує ризик розвитку катаракти;
  • підтримує функціональний стан нирок, очей і нервової системи в людей, які страждають на цукровий діабет;
  • запобігає передчасній появі проявів  старіння – зморшкам, віковим плямам, зниженню еластичності шкіри, крихкості судин.
  • зменшує тривалість застуди;
  • прискорює загоєння ран;
  • допомагає в лікуванні астми.

Чим небезпечний дефіцит вітаміну С?

  • сухість шкіри;
  • болі в м’язах і суглобах;
  • слабкість волосяних фолікулів;
  • втрата ваги;
  • кровоточивість ясен;
  • кровотечі з носа;
  • тривале загоєння ран.

Де знаходиться вітамін С?

  • Цей вітамін міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Особливо багатим є його вміст у полуниці, смородині, чорниці, аґрусі, огірках, помідорах, перці.  Також його багато в  апельсинах, грейпфрутах,     броколі та ківі.
  • В аптеках можна купити аскорбінову кислоту – це також   вітамін C, просто в дещо іншій формі.
  • Вміст вітаміну C зменшується, якщо свіжі фрукти та овочі піддаються тепловій обробці.
  • У більшості тварин (наприклад, кішок) вітамін С синтезується з глюкози. Але людина внаслідок мутації давно втратила цю здатність – тому вона отримує цей вітамін з їжею. Різноманітний збалансований раціон з великою кількістю свіжих фруктів і овочів допоможуть вам почуватися добре в будь-яку пору року.

Відділ комунікації, організаційної
та  інформаційно-роз’яснювальної роботи 
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб  МОЗ України».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту