Нітрати у питній воді

Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові. Групи підвищеного ризику становлять вагітні та діти до з-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготованими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

За 2023 рік лабораторіями Олевського віділення Коростенського РВ ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України» було здійснено дослідження 294 проби води, якою користуються вагітні та використовується для вживання дітьми до 3-х років, на вміст нітратів, виявлено 124 відхилення або 31 %, різного ступеню перевищення нормативного значення.

У квітні 2024 року в Коростенському районі зареєстрований випадок метгемоглобінемії у дитини 2-х місячного віку. Як встановлено епідрозслідуванням, причиною захворювання стало використання для приготування дитячих сумішей колодязної води негарантованої якості.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах.У дітей, вражених цією хворобою може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби, тощо.

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань  Олевське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України» рекомендує:

– для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: лабораторно перевірену чи фасовану/бутильовану столову воду;

– місця влаштування колодязів (свердловин) слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;

– територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

– дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.

Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Майте на увазі, що забруднена нітратами вода – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Нехай зовнішні ознаки не вводять вас в оману!

Звертаємось до жителів громад, які користуються питною водою із децентралізованих джерел водопостачання: ви можете оформити замовлення на проведення  дослідження води з колодязів і свердловин (для вагітних та сімей, де є діти до одного року – аналіз води на вміст нітратів здійснюється безкоштовно), звернувшись в Олевське відділення Коростенського РВ ДУ «Житомирський ОЦКПХ» за адресою м. Олевськ, пров. Промисловий, 4а.

                                           Олевське відділення Коростенського РВ ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ»

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту