#безбарєрність: Представники Ради безбар’єрності Житомирської ОВА вивчали нові інструменти комунікації з громадськістю задля побудови відкритого діалогу в громаді

Розуміючи важливість відкритого та чесного діалогу з громадою, як інструменту побудови безбар’єрності на місцевому рівні, представники Ради безбар’єрності Житомирщини взяли участь у семінарі, присвяченому технікам комунікації з громадськістю.

Семінар провела Діана Проценко, авторка-розробниця академічних курсів, тренінгів, онлайн курсів на теми інформаційного права, переговорів, медіації, ефективної комунікації та діалогу в громадах. До заходу також долучилася радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна та представники пілотних обласних та міських Рад безбар’єрності. Захід відбувся за підтримки ПРООН.

Під час зустрічі обговорили як організувати проведення нарад чи зустрічей з громадськістю між засіданнями Ради безбарʼєрності так, щоб це було приємне спілкування та ефективний захід. Обговорили технічні моменти: як організувати простір, щоб він спонукав до взаємодії; яка роль візуалізації та інтерактивних інструментів тощо.

«Комунікація – це важлива частина роботи ради безбар’єрності територіальної громади, адже потрібно розуміти інтереси та потреби мешканців своєї громади, почути кожного й кожну, але при цьому знайти спільне рішення. Не менш важливо й говорити про плани та результати своєї роботи простою та доступною мовою, щоб це було зрозуміло всім. Сподіваємося, що семінар підказав нові рішення та техніки, які допоможуть проводити зустрічі з громадськістю в легкій атмосфері, яка дозволяє побудувати конструктивний діалог та взаємодіяти заради спільної мети», –  зазначила Тетяна Ломакіна.

Учасники заходу поділилися досвідом роботи у своїх громадах та викликами, які виникають в процесі комунікації безбар’єрних рішень. Обговорили, чому важливо вміти бачити та говорити навіть про маленькі успіхи у складному процесі та які техніки для цього варто використовувати.

Заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський поділився досвідом створення “Години безбар’єрності”.

«Година безбар’єрності — це методика, яка допомагає підвищити обізнаність у питаннях безбар’єрності. Вона розвиває навички коректного мовлення, адже це відіграє ключову роль у створенні безбар’єрного середовища, забезпечуючи повагу та розуміння між різними групами населення», – зауважив Віктор Градівський.

Довідково. Рада безбар’єрності територіальної громади — це  консультативно-дорадчий орган при органах місцевого самоврядування. Його метою є моніторинг виконання стратегічних документів по безбарʼєрності та пошук рішень з поліпшення доступності міських просторів та послуг, діалог та консультації з громадськістю для обговорення питань, які потребують додаткової експертної уваги та спільного пошуку варіантів вирішення.

Пілотування формату Рад безбар’єрності відбувається в межах ініціативи «Безбар’єрність — спільними зусиллями», яка реалізується у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) за підтримки проєкту UNDP в Україні «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та фінансування Міністерства закордонних справ Данії.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту