Центру реабілітації дітей-інвалідів придбали «розумний» тренажер

Сучасний тренажер 2MOTOmedGracile12 для Центру реабілітації дітей-інвалідів придбали завдяки участі у німецькій грантовій програмі. У лютому цього року управлінням економічного розвитку, транспорту, туризму, інвестицій та комунальної власності міської ради була подана заявка на участь у німецькому проекті для отримання коштів на придбання реабілітаційного обладнання для дітей з групою інвалідності. У квітні представники Німеччини відвідали Олевський Центр реабілітації дітей-інвалідів і вже у травні надійшло підтвердження про перемогу в конкурсі. Складно повірити, але із 700 заявок вони обрали саме наш Центр реабілітації. За вимогами участі, проект реалізовувався на умовах співфінансування. Оскільки це малобюджетний проект, заявка не повинна була перевищувати 200 тисяч гривень (загальна вартість тренажеру 240 тисяч гривень), міська рада дофінансувала 40 тисяч гривень.

На «розумному» тренажері вже займаються діти з порушеннями опорно-рухового апарату, в тому числі з ДЦП. Конструкція приладу дозволяє проводити лікування ДЦП у дітей різного зросту. Можна самостійно регулювати висоту обладнання, що дозволяє використовувати даний тренажер для дітей різного віку. Пристрій можна легко пристосувати практично до будь-якої моделі інвалідного крісла.

У кабінеті з безліччю інших спецтренажерів директор Центру, фізичний реабілітолог Юля обирає навантаження і допомагає дівчинці 8 років зручно сісти за тренажер. Дитина спокійно і впевнено виконує вправу, крутить педалі велотренажера не гірше, ніж здорова. Хоча, насправді, докладає до цього значно більше зусиль. MOTOmed відрізняється від інших тренажерів тим, що містить електронну програму, яка тонко реагує на тонус м`язів дитини, – розповідає вона. Практично у всіх пацієнтів з діагнозом ДЦП м`язи сильно напружені і спазмовані. Під час виконання рухів на велотренажерах, спазм може посилитися і часто, навіть, за допомогою інструктора не вдається продовжити виконання циклічних рухів. У цього велотренажера є програма «спазм-контроль»: він відчуває, коли м`яз спазмується, і в той момент починає обертати педалі у зворотну сторону. Завдяки оцим рухам «навпаки» у дитини розслабляються ніжки – і можна продовжити виконання вправи.   Іще одна програма «розумного» тренажера – розпізнавання «слабшої» кінцівки. Тобто коли тренуватися сідає дитина, в якої є патологія однієї половини тіла, велотренажер сам визначає, яка кінцівка слабша, а яка сильніша. І, відповідно, підбирає адекватне навантаження для обох ніжок.  

Директор Центру Юлія Покальчук зазначила, що регулярні заняття на тренажері дозволить дітям-інвалідам стати більш рухливими, зменшити спастику та болі в ногах, поліпшити ходу, самопочуття, зменшити потребу в сторонній допомозі і, як наслідок, збільшити соціальну активність даної верстви населення у громадському житті.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту