Обережно, отруєння грибами!

У 2017 році закінчення грибного сезону в Україні позначився збільшенням випадків отруєнь дикорослими грибами. Найбільша кількість отруєнь припала на вересень цього року. Згідно аналізу центру, в Україні на 1 жовтня 2017 року було зареєстровано 157 випадків харчових отруєнь, викликаних грибами, з кількістю постраждалих 242 особи (з них 13 летальних). Серед постраждалих зареєстровано 43 дитини (5 з яких померли). Станом на 11.10.2017 року в Житомирській області зареєстровано 12 випадків отруєння грибами в побуті з 19-ма потерпілими, серед яких 5 дітей віком до 17 років. Троє осіб, в т.ч. одна дитина 2 років, померли (м.Малин, с.Сергіївка Ємільчинського району та с.Ігнатпіль Овруцького району). Всі випадки були зареєстровані в побуті. Так, в цьому році найбільша кількість отруєнь було пов’язано з вживанням сироїжок (53 постраждалих), які раніше вкрай рідко були причиною отруєнь. Багато отруєння було викликані грибами, які постраждали називали “схожими на їстівні” аж до білих грибів, цей феномен можна розглядати як повне незнання дикорослих грибів. Причиною летальних випадків стали, крім блідої поганки, сироїжки, печериці, так звані сироїжки, парасольки, решітки, “кури” і невідомі гриби.

     Щоб запобігти отруєнню грибами необхідно правильно підготувати гриби до споживання, декілька раз (мінімум тричі) відварити у підсоленій воді протягом 30 хвилин, обов’язково зливаючи відвар, який становить основну небезпеку. Готові страви з грибів зберігають в емальованому посуді, в холодильнику не більше однієї доби.

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки у своїх близьких – негайно викликайте швидку.

“Слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів”.

Олевське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту