В Олевську знайшли найкращу знахідку української археології 2017 року

Розкопаний в Олевську тисячолітній колодязь увійшов в ТОП-5 знахідок українських археологів у 2017 році. Про це розповів доцент кафедри археології та музеєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Правління Спілки археологів України Євген Синиця.

Найстаріший в Україні тисячолітній колодязь знаходиться  в Олевську. Його планують зробити туристичним об’єктом, де кожен зможе скуштувати джерельної води.

До списку найцікавіших знахідок українських археологів у 2017 році також увійшли:

1 місце. Розкопки в Кам’янці-Подільському.

В Кам’янці-Подільському проводилися дослідження на Польському ринку. Результат робіт був дещо образливий для місцевої громади. Він чітко показав, що місто почало існувати не раніше другої половини XIII століття, там немає навіть давньоруських шарів. Розкопки показали, що мурована житлова архітектура з’явилася не раніше XVII століття.

2 місце. Древлянський колодязь в Олевську.

Колодязь датується Х століттям. Наразі глибина розкопок сягає 9  метрів, можливе занурення ще на 3 м. Колодязь складається з унікального трьохконтурного зрубу, всередині археологи виявили велику кількість знахідок, що датуються VIII-IX століттями.

3 місце. Унікальний могильник на Львівщині.

Це могильник ранньоримського часу (кінець I століття нашої ери – II століття нашої ери), в якому поховані кілька достатньо статусних варварських воїнів. У ньому також знайшли низку знахідок, які до цього не траплялися на території України. За обрядами, це пшеворська культура.

4 місце. Могильник Острів давньоруського часу.

У жовтні на річці Рось археологи працювали на могильнику Острів давньоруського часу з унікальними речами для нашої території. Коли розпочався його моніторинг стало відомо, що вже роки три його хтось грабував. Це пам’ятка археології, відома з 50-х років як поселення черняхівської культури, але раніше не було відомо, що там є могильник.

5 місце. Чигирин. Яма, наповнена черепами.

В охоронній зоні проклали комунікаційну траншею і зачепили велику яму, наповнену черепами. Зараз встигли дістати 170 черепів, там їх приблизно стільки ж. Немає сумнівів, що це відрубані голови. Контекст вказує на 1678 рік – взяття Чигирина османським військом.

Читайте також: На вдалу забудову.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту