«Воєдино зливаються частини єдиної України»

22 січня жителі громади відзначали День соборності України. В Олевському міському будинку культури був проведений святковий концерт за участі місцевих виконавців та колективів.

У фойє МБК Централізованою бібліотечною системою була організована книжкова виставка «Живи і міцній, українська державо!». Подивитись концерт зібрались старшокласники ЗОШ №2, ЗОШ №3 та гімназії.

Привітати присутніх зі святом прийшли заступник міського голови Олександр Ніколайчук, голова районної ради Віктор Троц та керівник апарату райдержадміністрації Леонід Котвицький.

День соборності України – дуже важливо свято, яке уособлює в собі важливий етап становлення і розвитку української державності. 22 січня 1919 року на Михайлівській площі в Києві було проголошено об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Член Директорії Федір Швець урочисто зачитав Акт Злуки, у якому було сказано: «…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної Української держави, на добро і щастя українського народу».

Довідка. 7 листопада 1917 року Українська Центральна Рада ухвалила ІІІ Універсал. Цим документом було проголошено створення Української Народної Республіки. До її складу ввійшли дев’ять губерній. Із цим не погодилися в Москві і 17 грудня 1917 року більшовицький уряд на чолі з Леніним висунув українцям ультиматум, вимагаючи цілковитої підтримки його політики. Українською Центральною Радою за підписом Володимира Винниченка та Симона Петлюри даний маніфест було відхилено, що стало приводом для початку більшовицької агресії проти України. Однак це не злякало українців: 22 січня 1918 року Центральна Рада IV Універсалом проголосила Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою». Цей документ передбачав також боротьбу з більшовиками та соціально-економічні перетворення в країні. Восени 1918-го представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, яка проголосила утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Відразу після цього між урядами УНР і ЗУНР розпочалися переговори про об’єднання в одну Українську державу.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту