Олевська міська рада розпочинає впровадження Бюджету участі

9 липня до Олевської міської ради з робочою поїздкою завітала представник Західноукраїнського ресурсного центру Соломія Саврук. Фахівець повідомила, що відповідно до результатів конкурсного відбору Олевська об’єднана  територіальна громада є учасником проекту «Бюджет участі як інструмент розвитку громади», який реалізовується за підтримки  Програми «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

До зустрічі з експертом Західноукраїнського ресурсного центру долучилися керівництво Олевської ОТГ, депутати, члени виконавчого апарату та представники громадськості.

Заступник міського голови Олександр Ніколайчук зазначив, що попередньо командою спеціалістів міської ради здійснено ряд заходів задля успішного проходження відбору. В межах всього загальноукраїнського конкурсу відібрано 6 об’єднаних територіальних громад, у яких будуть запроваджені бюджети участі, головна мета яких –  підвищити рівень участі громадян громади у прийнятті рішень міської ради.

Допомога, яку надаватиме Західноукраїнський ресурсний центр, охоплюватиме комплекс консультаційних, інформаційно-просвітницьких та навчальних заходів, направлених на  підвищення спроможності жителів громад самим приймати рішення, куди витрачати частину місцевого бюджету, щоб поліпшити життя громади. Очікується, що такий процес буде закріплений у нормативних документах відповідних ОТГ.

Відповідно до результатів зустрічі, спеціалісти Олевської міської ради спільно з громадськістю запропонували в найкоротші терміни утворити Координаційну раду, також розробити та затвердити положення про бюджет участі на найближчому пленарному засіданні.

Довідка

Бюджет участі – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них.

Будь-який житель може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в його населеному пункті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.

Процес громадського бюджету формує довіру громадян до місцевої влади та сприяє кращому розумінню процесу управління ОТГ, створює ефективний механізм взаємодії структурних підрозділів органів місцевого самоврядування та жителів громади в бюджетному процесі, а також допомагає у визначенні та вирішенні проблем, які найбільше хвилюють жителів громади. Варто додати, що реалізація обраних проектів здійснюється впродовж року, а мешканці здійснюють безпосередній контроль за цим процесом.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту