Cоціальний захист громадян, потерпілих від Чорнобильської катастрофи

  Станом на 01.09.2019 року на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Олевської  райдержадміністрації перебуває 25382 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі: 85 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ; 735 потерпілих від Чорнобильської катастрофи першої категорії; 102 потерпілих від Чорнобильської катастрофи другої категорії; 16079 потерпілих від Чорнобильської катастрофи третьої категорії; 8089 неповнолітніх дітей потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

  Громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, компенсації та пільги надаються відповідно до встановлених категорій (відповідно до ст.20, 21, 22, 24 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи»).

 Пільги щодо санаторно-курортного лікування осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи поширюються лише на дорослих громадян віднесених до І категорії та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов»язана з Чорнобильською катастрофою у супроводі одного з батьків або особи, яка їх замінює.  Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» визначено, що особи віднесені до категорії 1 мають право на щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками, шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за надання послуг із санаторно-курортного лікування чи одержання за їх бажанням грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки в Україні.

Організація санаторно–курортного лікування даних осіб здійснюється відповідно до  Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, затвердженого Постановою КМУ від 23.11.2016 № 854.

Даний порядок передбачає новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, зокрема укладання трьохсторонньої угоди між постраждалою особою, управлінням соціального захисту населення та санаторно-курортним закладом. При цьому постраждалій особі забезпечується право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення та відпочинку.

    Відповідно до Постанови КМУ № 22 від 16.01.2019 р. встановлено розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році: -для осіб, віднесених до категорії 1 –7300.00 грн.;  -для дітей, яким установлено інвалідність, пов»язану з Чорнобильською катастрофою та одного з батьків або особи, яка їх замінює –14500.00 грн.

Розмір грошової компенсації замість путівки – 524 грн.

   Станом на 01.01 2019 р. на обліку для отримання путівки перебувало 384 особи, постраждалі від Чорнобильської катастрофи, які віднесені до І категорії,  та 34 дітей, яким установлено інвалідність, пов»язану з Чорнобильською катастрофою.

З державного бюджету України у 2019 році по бюджетній програмі КПКВК 2501200 „Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”  за напрямом «Оплата санаторно-курортного лікування громадян віднесених до категорії 1 та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою» виділено 2 245 200,00 грн., що дасть можливість оздоровити  240  осіб віднесених до І категорії,  та 34    дітей ( 63.6 % від потреби).

     На  даний час оздоровлено 116   громадян віднесених до категорії  I , та 29  дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з аварією на ЧАЕС, 66 громадянам виплачено грошову компенсацію замість  санаторно-курортного лікування на суму 34.6 тис.грн.

Оздоровча кампанія 2019 року продовжується.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту