Оновлений ФАП, тепла школа, освітлена вулиця, збережена історична знахідка та ефективна боротьба з ковідом – зібрали головні результати співпраці Олевської ТГ з Пержанською рудною компанією у 2021 році

Пержанська рудна компанія – це приватне підприємство, яке має спеціальні дозволи на видобуток берилієвих руд на території Олевської ТГ. Компанія входить до групи BGV Group Management і вже не перший рік співпрацює з громадою у рамках соціальних угод.

Соціальні угоди – це дієва форма співпраці між приватним бізнесом та громадами. Це певний вид партнерства, відповідно до якого сторони беруть на себе зобов’язання шляхом об’єднання зусиль сприяти підвищенню рівня життя територіальної громади, покращенню добробуту та соціальної інфраструктури. Укладання таких соціальних угод є добровільним і сприяє налагодженню партнерства та доброзичливих стосунків громади з підприємцями.

У 2021 році Пержанська рудна компанія реалізувала низку ініціатив та проєктів у рамках партнерства з Олевською ТГ. Загальна сума коштів, які виділила компанія на фінансування проєктів у рамках соціальних угод склала понад 6 мільйонів гривень.

Нижче розповідаємо про 5 головних проєктів у 2021 році, які профінансувала та реалізувала Пержанська рудна компанія.

1.

Влітку 2021 року Пержанська рудна компанія провела світло у селі Перга Олевського району. Не перебільшенням буде сказати, що це одна з найдовгоочікуваніших змін для місцевих жителів, які жили без освітлення вулиць понад 40 років.

На облаштування освітлення населеного пункту було витрачено близько 3 км кабелю та встановлено 47 ліхтарів. Усього Пержанська рудна компанія інвестувала у проєкт освітлення села понад 750 тис. гривень.

Директор Перганської школи Олександр Степанчук поділився: «Дуже добре, що задля безпеки наших дітей, учнів було проведено освітлення вулиць села. Це дає змогу безпечніше проводити час на вулиці та переходити дороги ввечері, особливо взимку чи восени, коли дуже рано темніє, а діти ще до такого часу бувають у школі. Там гуртки, різні додаткові заняття, які тривають допізна. Освітлення вулиць зменшить небезпеку для дітей».

2.

У вересні Пержанська рудна компанія відкрила сучасний фельдшерсько-акушерський пункт у селі Перга. Компанії вдалося зробити капітальний ремонт ФАПу усього за три місяці.

Коштами Пержанської рудної компанії було відремонтовано дах медичного закладу, виконано утеплення приміщення, встановлено сучасне електричне опалення та бойлер для нагріву води, оновлено прибудинкові комунікації, а також закуплено нові меблі та частину медичного обладнання.

Загальна вартість капітального ремонту фельдшерсько-акушерського пункту становила близько 1,2 мільйона гривень.

  1.  

У жовтні ТОВ «Пержанська рудна компанія» спільно з ТОВ «Титан-апатитова група» завершили будівництво та запустили у роботу сучасну пришкільну котельню у селі Юрове Олевського району. Завдяки підприємцям місцева сільська школа отримала нову, зручну, ефективну систему опалення, що дозволило нарешті учням та вчителям Юрівської школи проводити заняття у теплі.

Староста села Юрове Олевської ОТГ Ігор Талах розповів: «Олевська громада за територією є найбільшою в Україні, і всі населені пункти розкидані. Багато з них користуються пічним опаленням, така вже особливість регіону, бо іншої альтернативи немає. І місцева школа — не виняток. Тут ми опалювали приміщення за допомогою грубок. Ті два опалювачі, які мала школа, – це двадцять грубок. Процес обігріву був дуже складний: потрібно було нарубати дров, завезти їх сюди, десь зберігати. Це дуже кропітка і важка робота. Друга проблема була — це постійна втрата тепла. Із четвертої години ранку працівники школи починали прогрівати школу, але поки учні приходили, у приміщеннях ставало знову холодно, тепла не було достатньо. Нова котельня та система опалення вирішила цілу низку проблем: від логістичних, фінансових і до питання дійсно теплих приміщень для наших дітей».

4.

Пержанська компанія допомогла зберегти унікальний історичний експонат, який було знайдено активістами Олевської ОТГ.

Історія про те, як на Олевщині знайшли і відкопали дев’ятиметровий човен-довбанку є вже відомою на всю Україну. На це пішло цілих десять років. І тепер, щоб зберегти унікальну історичну цінність, Пержанська рудна компанія профінансувала індивідуальне виготовлення прозорої скляної ємності для консервування довбанки та подальші роботи з встановлення експонату.

«Довго нам казали, що це неможливо. Звісно, це дорого, але так сталося, що є люди, яким це цікаво, і вони погодились оплатити цю скляну посудину. Вона буде з оргскла і буде спаяна з трьох частин. Там також передбачена підсвітка та отвір для заміни води. Але сенс у тому, що човен можна буде побачити. Люди зможуть ним тішитися, бо це дійсно унікальний об’єкт! Добудовується також і напівскляне приміщення, щоб побачити човен можна було і з вулиці», – ділиться директорка «Туристично-інформаційного центру» Анна Вжесінська.

5.

Підтримка проєктів для дітей Олевщини.

Окрім вищеперерахованих соціальних проєктів, Пержанська рудна компанія також допомагає з ініціативами для найменших жителів Олевської ТГ. Так, за кошти Пержанської рудної компанії був організований комп’ютерний клас та закуплено навчальне оснащення для школи в селі Перга, встановлено майданчик на території місцевого дитячого садочку. А одним із останніх проєктів у цьому році стало привітання з Днем Святого Миколая і солодкі подарунки для дітей сіл Юрове, Перга та Хочине Олевської громади.

6. Ефективна боротьба з ковідом

На покращення матеріально-технічного стану Олевської лікарні та заходи щодо запобігання поширенню на території громади коронавірусу від ТОВ «Пержанська рудна компанія» надійшло 1 457 333 гривень, 500 тисяч гривень було надано на капітальний ремонт неврологічного відділення та ремонт системи подачі кисню.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту