Що треба знати про легіонельоз?

У сусідній Польщі у липні та серпні було зафіксовано  спалах рідкісного інфекційного захворювання – легіонельозу. Захворіли понад 160 чоловік, померли – 19. Нині спалах поволі пішов на спад.  Варто бути обізнаним про  це захворювання аби, за можливості, уникнути інфікування.

Тільки факти

  • Легіонельоз або «хвороба легіонерів» є небезпечним інфекційним захворюванням, збудник якого — бактерія Legionella pneumophila. Джерелом інфікування можуть бути системи водопостачання, кондиціонери, вентиляційні системи, душові приміщення, басейни, зволожувачі повітря, фонтани, джакузі тощо.
  • Симптоми захворювання дуже схожі на звичайні респіраторні симптоми, які зустрічаються під час сезонних застуд чи сезонних гострих респіраторно-вірусних інфекцій. Через це часто пацієнти звертаються у медичні заклади вже на пізньому етапі з ускладненнями.
  • Легіонельоз – це гостре інфекційне  захворювання,  що характеризується ураженням дихальної системи, важка форма пневмонії, викликана впливом бактерій легіонела. Перебігає у двох клінічних формах — хвороба легіонерів та гарячка Понтіак (непневмонічна хвороба легіонерів).

Способи поширення хвороби

  • Легіонели перебувають у воді та ґрунті, проте нерідкі випадки життєдіяльності таких бактерій в домашніх умовах. Зазвичай бактерії містяться в системах водопостачання: обприскувачах, джакузі, питних фонтанах і зволожувачах повітря; та кондиціонерах. Значна кількість спалахів легіонельозу відбувається у великих будинках. Частіше виникає серед медичних працівників, мешканців  готелів та  хворих геріатричних  психіатричних стаціонарів.
  • Більшість людей інфікується легіонелою, вдихаючи мікроскопічні краплі води, що містять бактерії. Це може статися в момент прийняття душу або в джакузі, а також при вдиханні диспергованого повітря, що містить мікрочастинки води.
  • Спалахи легіонельозу пов’язані з використанням гарячих та гідромасажних ванн. Небезпеку становлять штучні водойми, системи водопостачання гарячою і холодною водою, водні системи охолодження, технологічні цикли, ємності  для зберігання води, басейни, джакузі, відкладення.

Групи ризику:

  • Курці (куріння пошкоджує легені, а значить, робить людину більш сприйнятливою до всіх видів легеневих інфекцій);
  • Люди з ослабленою імунною системою (в результаті прийому кортикостероїдів і препаратів, що вживаються для запобігання відторгнення органів після трансплантації);
  • Люди з хронічними захворюваннями ( наприклад емфіземою, цукровим діабетом, хворобами нирок і раком);
  • Літні люди у віці старше 50 років («хвороба легіонерів» є проблемою лікарень і будинків пристарілих, оскільки люди, що там знаходяться, схильні до інфекції і легко уразливі).

Симптоми та перебіг захворювання

  • «Хвороба легіонерів» зазвичай розвивається протягом 2-10 днів після потрапляння легіонели в легені людини.
  • Найчастіше з’являються головний і м’язовий біль, лихоманка, температура вище 38 градусів.
  • На другий-третій день розвиваються задуха, біль у грудях, кашель з кров’ю і слизом, нудота, блювота і діарея,зміна стану психіки.
  • При м’якій формі хвороби, понтіакській лихоманці, легені людини не страждають, а сама хвороба проявляється лише головним і м’язовим болем, лихоманці та підвищенні температури. Такі симптоми зазвичай зникають протягом двох-п’яти днів.

За медичною допомогою необхідно звертатися у разі появи незвичних симптомів та погіршення стану здоров’я.

Профілактика захворювання

  • Питання специфічної профілактики із застосуванням вакцини знаходяться у стадії розробки.
  • Необхідна епідеміологічна настороженість відносно контингентів підвищеного ризику інфікування. Це особи, що працюють у будівлях із кондиціонерами; особи, що здійснюють земляні роботи; ті, хто обслуговує системи водопостачання і теплоелектроцентралі.

Відділ комунікації, організаційної та 
інформаційно-роз’яснювальної роботи 
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб  МОЗ України».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту