За результатами роботи Олевська комісія з легалізації трудових відносин зайняла друге місце в області

З метою боротьби з виплатою заробітної плати у «конвертах» в Олевському районі створена робоча група з числа експертів та фахівців, які працюють над усуненням ризиків несплати податків та виявленням незареєстрованих працівників.Загалом, в Україні «в тіні» до сих пір знаходиться 35% зарплат, тобто 8 млн громадян отримують зарплату «в конвертах», не платячи податки. Цей відсоток формує і Олевськ.

22 червня відбулось засідання робочої групи з питань детінізації доходів та зайнятості населення. Голова даної комісії – голова Олевської райдержадміністрації Дмитро Лазаренко зазначив, що комісія не повинна бути каральним органом, а має допомогти, підказати підприємцям, бо «наші підприємства – це наше багатство». До складу робочої групи входить начальник відділу з питань праці та контролю УП та СЗН райдержадміністрації Людмила Власюк, державний інспектор з праці управління Держпраці у Житомирській області Тетяна Тимощук та представники державних установ району і міста. Участь в засіданні комісії взяли заступник директора Житомирського обласного центру зайнятості Віктор Зубрицький та головний спеціаліст Департаменту праці та соцзахисту населення Житомирської ОДА Іван Шульга.

З початку року робоча група здійснила перевірки на 182 об’єктах району, у 124 суб’єктів господарювання виявлено 161 неоформленого працівника. Протягом червня 2017 року членами робочої групи було перевірено 35 суб’єктів господарювання, де працювало 73 працівники, з них виявлено 17 працівників, які працювали без трудових договорів. За словами заступника голови комісії, начальника УП та СЗН  Ольги Островської, більшість підприємців усувають виявлені порушення. Наприклад, після одної з таких перевірок ресторан «Панорама», Маєток» та «М’ясна хатка» офіційно працевлаштували своїх працівників. За результатами роботи комісія з детінізації доходів Олевського району знаходиться на другому місці в Житомирській області.

Станом на 1 червня 2017 року в районі створено 450 робочих місць. Протягом січня-травня 2017 року Олевським центром зайнятості зареєстровано 1225 безробітних, з яких 354 працевлаштованоНаразі на обліку в Центрі зайнятості перебуває 687 осіб, отримують допомогу 580 осіб. На території Олевського району обліковано 1918 платників податків: юридичні особи – 629, середні підприємства – 7, малі підприємства – 154, ФОП – 1289. Згідно моніторингу за січень-березень 2017 року заробітна плата одного працівника в районі становила 4747 грн. Оскільки 60% ПДФО (податок з доходів фізичних осіб) надходить до бюджету громади, а відраховується він із заробітної плати, міська рада зацікавлена в офіційному працевлаштуванні жителів.

Присутній на засіданні заступник міського голови Яків Осипчук зазначив, що на ефективність перевірок впливає те, що підприємців хтось повідомляє про перевірку «Виходить так, що працівників офіційно працевлаштували за дні 2-3 до перевірки і в наступні 2-3 дні звільнили. Як так?». Віктор Зубрицький одразу дав пораду членам робочої групи «Куди їде комісія має знати лише одна людина».

Буває так, що наймані працівники самі не хочуть бути офіційно працевлаштовані. Причини різні – «неофіційна» зарплатня більша за офіційну, нелегальне працевлаштування дозволяє працівнику отримувати державні допомоги, випускники не хочуть «псувати» трудову книжку записом офіціанта.

Міська рада вже сформувала список підприємств та підприємців, які перевірять на дотримання трудового законодавства.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту