Результати опитування мешканців СІЛЬСЬКИХ громад (1135 опитаних)

Що Вам подобається у громаді?

Лідером уподобань мешканців сільських громад (16,4%) є діючі об’єкти бюджетної сфери: «працюють школи, садочки, ФАПи, клуби, бібліотеки», а також ті об’єкти, які створені завдяки зусиллям самих жителів села разом з приватними підприємцями – «побудовані церкви, створені музеї». Це все те, без чого взагалі неможливе існування села (селища).

Друге місце (10,2%) респонденти віддали діяльності місцевої влади – «керівництво села, керівництво ОТГ, староста». Лідерами серед керівників сіл стали старости с. Лопатичі та селища Дружба. На нашу думку, це позитивний показник, який свідчить не тільки про довіру мешканців сільських громад до своїх лідерів, але й вказує на те, в цих селах найлегше вирішуватимуться питання децентралізації, а також вирішення завдань реалізації СП.

Третю позицію займають 10% мешканців, яким подобається «все!».

Четверте уподобання (9%) пов’язане з комфортністю проживання – людям подобається благоустрій територій їхнього проживання, чистота і порядок, центральні дороги, наявність освітлення налагоджена робота транспорту у т.ч. підвіз дітей на навчання. У таких громадах створено хороше підґрунтя для подальшої розбудови сіл та селищ.

Завершує список сукупність відповідей наступних категорій:  подобаються «люди, згуртовані, дружні, активні, цілеспрямовані» (5%), «культурні і спортивні заходи», «День села», концерти» (4%). І нарешті «природа, ліси, лісові дари, затишність», «тут моя Батьківщина» (3,8%). Попри низький рейтинг, це відповіді людей, які за будь-яких обставин не покинуть своїх сіл і зроблять все можливе для їх процвітання.

Значна частина респондентів задоволена життям у своїх сільських громадах ( до 16,4% опитуваних додаються 10% тих, кому подобається «все!»). Люди довіряють своїм місцевим лідерам. Важливою складовою життя людей є духовне життя.

Що Ви хотіли б змінити?

ПЕРШЕ місце в рейтингу відповідей (32,2%) займає пропозиція вирішити найактуальнішу проблему – «дороги», і не тільки між Олевськом та селами, але й «заасфальтувати вулиці у самих селах». Ця проблема стане й однією з найперших у СП.

ДРУГЕ місце (13,3%) займають питання утримання закладів освіти – «ремонти та утеплення шкіл», забезпечення їх «сучасним обладнанням», «відкриття додаткових груп у дитячих садочках». Поряд з матеріально-технічними проблемами мають місце й вимоги «змінити» деяких «керівників навчальних закладів», «підвищити вимоги до педпрацівників». Загалом ці проблеми свідчать про розуміння опитуваних про те, що майбутнє села, громади та усієї країни залежатиме від тих, хто сьогодні сидить за партою, а значить для них треба створити сучасні умови для навчання та підвищити відповідальність педпрацівників за якість надання освітніх послуг, що в даний час є досить актуальним у зв’язку з прийняттям нового Закону України «Про освіту».

Виокремлюється проблема забезпечення й якісної позашкільної освіти сільських дітей, організація їх дозвілля та відпочинку. У рейтингу вона займає п’яте місце і складає 10.3 %. 

ТРЕТЄ місце у рейтингу (12,7%) займають проблеми, пов’язані з «благоустроєм» населених пунктів, у першу чергу «освітлення вулиць» та «вивіз сміття». Вирішення цих проблем тісно переплітається з баченням майбутнього територій, а отже повинно бути представлене у СП відповідними проектами. Слід звернути увагу, що питання освітлення сільських вулиць займає окрему восьму позицію і складає 4,34 %.

Одним з першочергових завдань місцевої влади повинно стати забезпечення у СП пропозицій вирішення проблеми безробіття, яка знаходиться на ЧЕТВЕРТОМУ місці рейтингу, на чому наголошують 11% опитуваних. Жителі пропонують відновити сільське господарство, створювати невеликі підприємства переробки деревини та сільськогосподарської продукції, а також грибів та ягід, легалізувати видобуток бурштину. П’ЯТЕ місце займають дві пропозиції:

«покращити рівень медичного обслуговування сільського населення», «забезпечити окремі населені пункти каретами «Швидкої допомоги» – (4,3%). До цієї пропозиції додається дотична – «відкрити у селі аптеку або аптечний кіоск» – (3,3%). У ситуації реформування медичної галузі, а в даний час – це позиція очікування, проблема медичного обслуговування людей є досить актуальною.

ШОСТА позиція у рейтингу є сигнальною для керівництва ОТГ і стосується роботи депутатів: «змінити ставлення влади до людей» (4,1%), а саме: «припинити війни між• собою депутатам міської ради», «депутатам бувати у виборців», «здійснювати прийом виборців», «забезпечити прозорість у розподілі бюджетних коштів».

На СЬОМОМУ місці бажання мати в селі інтернет та нові комп’ютери у школах – 3,6% опитуваних.

Подолали 2% бар’єр наступні пропозиції та побажання жителів сільських громад:

Забезпечити контроль за діяльністю торгових точок на селі: «щоб не працювали до ранку», «щоб не продавали алкоголь та тютюнові вироби неповнолітнім» – 2,4%>;

«Не знищувати природу», «не вирубати лісів», «чистити водойми» – 2,3%;

Робоча група зі стратегічного тонування Олевської об ‘єднаної територіальної громади

«Дбати про одиноких людей» – 2%.

Всі три побажання також є актуальними, але. на наш}7 думку, стосуються активної позиції самих сільських громад.

Висновки щодо відповідей на запитання 2.

Переважна більшість побажань громадян стосується розвитку просторово- транспортної інфраструктури ОТГ та інших чинників комфортного середовища для життя.

На другому місці – складові якісного життя населення – забезпечення освітніх та медичних послуг, організація дозвілля, особливо молоді та прагнення до здорового способу життя.

Нагальною проблемою для влади є забезпечення населення робочими місцями, для чого необхідно відкривати нові підприємства та давати можливість для розвитку бізнесу.

Якою би Ви хотіли бачити громаду через 10 – 15 років?

Фінансово незалежними, сучасними, європейськими, де є умови для розвитку дітей та молоді, щасливими, де люди розуміють один одного, з чистим довкіллям, квітучими та здоровими.Чудові епітети (таблиця 3), якими жителі описали свої громади в недалекому майбутньому, тішать оптимізмом та вселяють надію. У коментарях наведено найчастіше згадувані означення щодо кожної категорії. Отже, громадяни хочуть бачити свої громади з такими ознаками:

Кожен з респондентів назвав у середньому по 3 наведених ознаки. Особливих коментарів вони не потребують – їх потрібно втілювати в життя.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту