В яких селах Олевської ОТГ залишать амбулаторії?

25 квітня відбулось розширене засідання постійних депутатських комісій за участі 20 депутатів, заступників міського голови, керівництва Центру первинної медичної  допомоги.

Найбільш актуальним та обговорюваним питанням на даному засіданні стало затвердження Статуту і структури комунального некомерційного підприємства «Олевський Центр первинної медичної допомоги», а саме проект перспективного плану формування спроможної мережі на території громади. Попередньо свої рекомендації щодо розміщення медзакладів надіслало Міністерство охорони здоров’я України.

Згідно цього плану у всіх населених пунктах громади, населення яких близько 100 осіб та більше, функціонуватимуть медичні заклади. Загалом в Олевській об’єднаній територіальній громаді працюватимуть 44 заклади медицини: 1 Центр ПМД, 6 амбулаторій, 8 пунктів здоров’я та 29 медичних пунктів тимчасового перебування.

Читайте також “В міській раді обговорили структуру медичних закладів у селах громади”

Найбільше емоцій викликало питання «В яких населених пунктах мають бути амбулаторії?»

Згідно озвученого плану, амбулаторії заплановано в селах Хочине, Зольня, Кам’янка, Кишин, Жубровичі. Шостим в цьому переліку мало стати селище Новоозерянка, але його запропонували замінити на Дружбу.

«…Відстань між селищами не суттєва, матеріально-технічна база набагато краща в селищі Дружба, є два лікарі – терапевт та педіатр. По кількості населення майже однаково…», – пояснив дану пропозицію заступник міського голови Яків Осипчук.

Будівництво нових амбулаторій заплановано в селах Хочине, Зольня, Кишин та Жубровичі. Вирішуючими факторами стали кількість населення, віддаленість та стан існуючих амбулаторій.

«Співфінансування (ред. будівництва амбулаторій) за рахунок міської ради має бути 540 тис грн., але сюди ще входить обладнання. Звичайно, вибирали із 6 амбулаторій, де все-таки краще і раціональніше їх буде використати. Оце такий був підхід по будівництву», – додав Яків Миколайович.

«Ні в одному із населених пунктів не буде закрито ФАП (ФП), як ми його не називали, тільки єдине, що фінансування здійснюватиметься за рахунок місцевого бюджету. Це додатково 2 млн грн», – додав він.

Через такі раптові зміни виникла дискусія між депутатами округів селищ Богданом Лозяном (Народний контроль, смт Дружба) та Юрієм Шевчуком (БПП, смт Новоозерянка). Юрій Іванович зазначив, що план вже погоджено з губернатором, люди вже почитали і налаштувались на амбулаторію, а в останню хвилину все змінюється. Мовляв, люди в Новоозерянці теж готові відстоювати свою позицію і він, як депутат. Заодно закликав присутніх прийняти розумне рішення, яке задовольнить всі сторони. До обговорення запросили і старост громад.

У керівництва ЦПМД своя, третя позиція. Мовляв, на Дружбі люди не хочуть укладати угоди з місцевими лікарями, а їздять в Олевськ. А молодий лікар не піде працювати в село, де не має нормального приміщення, обладнання та житла. І що не менш важливо, що якщо не дотриматись чітких правил по віддаленості населених пунктів та кількості їх населення, зазначених у Законі про сільську медицину, не буде надходити й субвенція на заробітну плату медичним працівникам.

Визначальним в цьому питанні стало фінансування, адже на Дружбі є амбулаторія, а в Новоозерянці треба будувати. Від депутатів звучала пропозиція, що краще збудувати нову амбулаторію в Жубровичах, адже це село перспективне, з населенням у понад 2000 людей. 

Після звичних дискусій та «переговорів» перейшли до голосування за кожну амбулаторію окремо. В результаті більшістю голосів депутати вирішили залишити амбулаторію на Дружбі. Далі перейшли до голосування за будівництво амбулаторій в селах. Одноголосно було вирішено, що нові амбулаторії будуть в селах Кишин, Зольня, Жубровичі, Хочине.   

Рішення комісії несе рекомендаційний характер, остаточне рішення буде прийнято сьогодні на засіданні сесії.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту