Звіт міського голови за 2017 рік

                                                 Шановні жителі громади!

Рік тому назад у цьому залі напередодні виборів я ознайомив вас зі своєю передвиборчою програмою «Розбудовуємо Олевщину разом!»

Тож сьогодні мій виступ складатиметься з 3-х частин:

  • Інформація про виконання передвиборчої програми;
  • Виконання соціально-економічного плану розвитку громади за 2017 рік;
  • І, нарешті, які наші плани на найближче майбутнє.

З передвиборчої Програми, яка складалася на 5 років, на мою думку, ми виконали найважливіше: розробили та затвердили головні нормативні документи громади – Статут та Стратегію розвитку ОТГ до 2027 року. Останній документ підготовлено Робочою групою наших фахівців за сприяння Ради Європи. Стратегія пройшла громадське обговорення і затверджена сесією міської ради.

Почав працювати Центр надання адміністративних послуг, який сьогодні надає 92 послуги всім жителям громади.

Покращилося інформування про діяльність влади. Частіше – два рази на місяць почав друкуватися бюлетень міської ради. Крім того, на нашому офіційному сайті щодня – є оперативна інформація про діяльність органів місцевого самоврядування.

Розроблено  важливий проект  щодо  поводження з побутовими відходами у населених пунктах  Олевської ОТГ». Розробник – Вінницький національний технічний університет.

Розпочато роботи по очисних спорудах.

Значний обсяг робіт виконано по покращенню стану доріг.

Отже, крім того, що вирішено низку конкретних питань, визначено напрями руху в основних галузях життєдіяльності нашої об’єднаної громади – однієї з найбільших в Україні.  Передвиборча програма дотична зі Стратегією розвитку ОТГ, і головне тепер – дотримуватися запланованого.

Тепер подивимося, що зроблено за минулий рік. Хочу підкреслити, що рік був важким, тому що досвіду роботи в ОТГ не було не тільки у нашої команди, але й у всій країні. Але зроблено немало. Щоб перерахувати ВСЕ, необхідно декілька годин, тому зупинюсь на основному.

Отже, виконано значний об’єм роботи, завдяки тому, що на початку року було підготовлено потужне підґрунтя у вигляді 43-х проектів благоустрою, ремонтів та капітальних ремонтів різних соціальних об’єктів.

Найважливішим стало завдання виконання бюджету. Адже він – основа соціально-економічного розвитку і залучення коштів для виконання існуючих та  виготовлення нових проектів.

За 2017 рік зведений обсяг доходів бюджету склав 284 443 921 грн., в тому числі:

  • доходи загального фонду 65 033 160 грн.;
  • субвенції 202 959 519;
  • доходи спеціального фонду 8 225 621 грн.;

На території громади залишилось дуже мало сіл, де б не було виконано певної роботи. У презентації зазначені і ремонтні роботи, і сфера комунальних послуг, і освіта, і культура, інші напрями нашої спільної роботи.

Щоб проглянути презентацію натисніть на картинку

Як бачите, виконано дуже багато, хоча мова йде тільки про один рік.  Але попереду роботи набагато більше.

Основна робота міської ради полягає у нормативно-правовому вирішенні  усіх питань життєдіяльності громади. За звітний період ми провели 21 засідання сесій ради, прийняли 394 рішення.  Близько половини – 42% рішень стосуються земельних питань.

 Вперше за 12 років, в міській раді відбулися земельні торги у формі аукціону з продажу земельної ділянки у власність. Їх провела Житомирська товарна агропромислова біржа у червні.  Була продана   земельна ділянка несільськогосподарського призначення, що розташована по вул. Свято-Миколаївській, 183 (навпроти кафе-бару Магнат).

Земельні торги дозволили провести прозору процедуру продажу землі, створивши рівні умови для її учасників. Сума – 822 866, 10 грн  (без ПДВ). 90% від суми надійшло до місцевого бюджету, а 10 % – до обласного.

Плідно працював виконком міської ради. Було проведено 11 засідань і вирішено 208 питань.

За минулий рік прийняті 18 Програм розвитку ОТГ та забезпечення діяльності  певних напрямів. Всі Програми розміщені на сайті міської ради.

Підготовлено 2нові проекти, які стосуються стадіону «Колос». Обидва проекти понад  20 млн. грн.

Підготовлено 17 грантових проектів. Три вже отримали підтримку. У 5-ти  пропозиціях нам відмовлено. На  інші ми  чекаємо відповіді. 

Хочу сьогодні подякувати ВСІМ керівникам  старостинських округів, які забезпечували вирішення нагальних проблем на місцях. Особливо дякую тим, хто намагається працювати по-новому, розуміючи сучасні темпи життя і нові виклики часу.

Серед питань, які терміново потребують вирішення, але в даний час гальмують – це питання самоорганізації населення. Так було завжди і скрізьодна тільки  влада не зможе вирішити жодного питання без активної участі самих громадян.

В даний час в Олевську  створено лише   8  ОСББ   і   жодного органу самоорганізації на селі та в селищах. ОСББ в місті очолюють Булуй Тамара Петрівна» (в. Г.Виговського, 15), Ганушевич Валентина Францівна (Київська 16а), Русанова Наталія Миколаївна (Промислова, 72), Сидоренко Тетяна Миколаївна (Герцена 22), – Сайко Василь Олексійович(Промислова 78),   Рева Тетяна Хомівна (Княгині Ольги 22), Кривой Тамара Анатоліївна (І.Франка, 1), Козачок Майя Олексіївна (Київська 9).

На забезпечення утримання будинків, де мешканці об’єдналися, у минулому році виділено 642 200 грн. з обласного та міського бюджету соціально-економічного розвитку.

Це велика і потужна сила. Нами розроблена Програма  сприяння громадянській активності у розвитку територій  Олевської ОТГ на 2018 – 2020 роки. Сподіваюсь, що вона буде прийнята на найближчій сесії міської ради, відповідно будуть виділені кошти. Але кошти підуть туди, де будуть створені органи самоорганізації. Так вимагає законодавство.

Соціальний захист. За матеріальною допомогою до міської ради звернулися  518 чоловік. Всі вони отримали кошти  на загальну суму 459,750 грн.

 У полі зору міської ради постійно знаходилися учасники АТО та їхні родини. У минулому році 47 бійців АТО отримали земельні ділянки для будівництва житла, господарських будівель та споруд. Багатьом надавалася матеріальна допомога.   Міська рада здійснювала безкоштовне гаряче харчування дітей учасників АТО 4-ї зони радіоактивного забруднення.

 9 дітей учасників АТО були оздоровлені у дитячому таборі «Лісова казка».

У серпні була проведена благодійна акція «Поліський гостинець», де було зібрано продукти харчування для учасників АТО. Такі ж акції проводились на Великдень та новорічно-різдвяні свята. Тут велику допомогу нам надавали учні та вчителі шкіл і громадські організації «Дія» та «Патріот», за що ми їм дуже вдячні. Проводились нагородження бійців АТО до державних свят.

Важливим напрямом діяльності став вступ Олевської ОТГ до Асоціації ОТГ України. Завдяки Асоціації ми отримали можливість працювати у проекті Раді Європи по розробці Стратегічного плану, а також отримали матеріальну допомогу, яку витратили на встановлення дитячих майданчиків та благоустрій у трьох селах.

Маємо позитивні напрацювання і в міжнародному співробітництві. І це не тільки культурні звязки з польським містом-побратимом Тошек. В даний час з польськими підприємцями готується проект створення підприємства по спалюванню сміття та торфу, внаслідок чого вироблятиметься електроенергія.

Головним позитивним моментом у такому співробітництві є можливість створити нові робочі місця.

Хоча й небагато, але здійснено низку робіт по створенню або благоустрою існуючих зон відпочинку у місті та в окремих селах.                  

Значна робота була проведена працівниками міської ради у 17 році по передачі-прийманню у власність ОТГ закладів освіти, медицини та культури.

Як видно було з презентації, ми намагалися зміцнити матеріально-технічну базу якомога більшої кількості бюджетних закладів та установ. Власне, робили те, що й повинен робити «Засновник».

Заходи Кабміну із запровадження Концепції Нової української школи у сфері ЗАГАЛЬНОЇ середньої освіти затверджені у грудні минулого року. У заходах є пряма вимога до навчальних закладів не чекати вказівок  згори, а самим напрацьовувати власний досвід реформування освіти. На жаль, жодна школа у нашій громаді не заявила поки що про бажання стати автономною.  Не зрозуміло,  як реалізуються повноваження передані новим законом безпосередньо навчальним закладам ОТГ.

Найближчим часом одним з першочергових наших завдань буде підготовка  до розгляду на сесії міської ради питання про реалізацію законодавства у сфері освіти в Олевській ОТГ.

Щодо реформування медицини, то тут також є багато питань, але позитивні зміни, які залежать від місцевої влади, ми будемо забезпечувати. Наразі час реформувати сільську медицину,  і ми в цьому напрямі працюємо.

Продовжується пошук нових форм організації дозвілля жителів громади. Приємно відмітити, що у минулому році в усіх селах (центрах старостинських округів) відбувся День села. Перший крок зроблено.

Тепер важливо зробити так, щоб кожне село мало, як кажуть «своє обличчя» – свою «родзинку». В цьому плані найефективнішим  інструментом може і повинен стати розвиток туризму. Процес децентралізації, який розпочався у країні – справа довготривала і нелегка. Не правильно думати, що це ПРОСТО ПРОЦЕС ПЕРЕДАЧІ КОШТІВ на місця. Хоча це й важливо. Але не менш важливо –  вміти ефективно ці кошти використовувати. Треба зробити так, щоб вони «запрацювали».  Розвиток туризму якраз і має найбільше можливостей у цьому плані.

Як і в попередній рік, ми гарно відсвяткували День міста. У минулому році започаткували нове свято «Вікенд в Олевську» – об’єднали свято чорниці з фестивалем вуличної музики. Вважаю, що такий формат свята необхідно розвивати далі. Маємо надію, що Всеукраїнський фестиваль «Олевська республіка» буде продовжено, але з активною участю мешканців нашої громади.

Незважаючи на те, що заклади культури в нашій громаді мають певні успіхи, у тому числі й на обласному рівні, вважаю, що і тут є багато  простору для якісних зрушень.

Важливим сьогодні є створення чи не найголовнішого туристичного продукту – майбутнього музею-скансену в Олевську. Підготовлено технічне обґрунтування будівництва музею. Попереду – розробка проекту. Але найбільше мене сьогодні цікавить команда, яка займеться цим об’єктом. Тут не зможе працювати перший-ліпший.

Необхідна команда однодумців, небайдужих, освічених людей, які, певною мірою, стануть обличчям нашого міста і всієї громади. Чекаю пропозицій від вас, шановні мешканці громади, про бажання  працювати у майбутньому музеї.

Варто сказати і про головні спортивні події року, серед яких – утворення федерації футболу Олевської ОТГ, яку очолив депутат Віктор Шапорда. Команда  ДЮСШ  виборола Кубок Міністра оборони України у змаганнях з футзалу  в м. Житомир. Відбулись змагання  «Кубок мера», (грали 7 команд) та  відкрита першість ОТГ з футболу (10 команд).

Колишній вихованець  спортивної школи боротьби Богдан Попков –  претендент на участь в Олімпійських іграх у 20 році в Японії,  а Ярослав Мидловець став срібним призером чемпіонату України серед юнаків.

Сподіваюсь, що після реконструкції стадіону робота покращиться і в інших видах спорту.

Багато уваги приділялося  роботі з громадянами, які безпосередньо звертались на прийом до міського голови.  Всього до міської ради за звітний період звернулось 2035 жителів ОТГ. З них – особисто – 1994.

Проблеми.  Шановні присутні!  Проблеми є, але вони, на жаль, не стосуються реальної роботи по створенню умов для  покращення життя жителів. Політика замість розбудови громади ЗАВАЖАЄ і не сприяє об’єднанню.

Треба НЕ ВОЮВАТИ, а ПРАЦЮВАТИ. «Бої місцевого значення» на сесіях міської ради не дали можливості вирішити цілу низку важливих питань. Варто визнати – не вирішувались вони з суто політичних причин. Хотів би звернутись до вас, шановні виборці! Депутатів до міської ради обирали ви. Тож, хоча б іноді звертайте увагу на те, як вони працюють. Дані про відвідування засідань та голосування депутатів на сесіях оприлюднені на сайті міської ради. Відповідно до закону, вони повинні звітувати і перед вами.

Разом з тим, від щирого серця дякую тим депутатам, які серйозно і виважено вирішують проблеми громади. На жаль, їх менше.

На жаль, жоден з депутатів-бізнесменів НЕ виявив бажання реалізувати хоча б один проект із запропонованих міською радою

Не виникло такого бажання й у інших підприємців, що працюють на території міста. Великою бідою є байдужість та пасивність більшості жителів громади. У минулому році ми провели конкурс проектів благоустрою сільських територій. Участь в ньому взяли ЛИШЕ 7 СТАРОСТИНСЬКИХ округів. Вони ж і отримали додаткові кошти на розвиток своїх сіл. Так повинні робити всі. І тоді позитивні зміни прийдуть швидше.

Хочу акцентувати увагу старост та сільських активістів на 89-ій статті Бюджетного кодексу, яка зобов’язує їх слідкувати за надходженням податків від підприємств і підприємців, які працюють на їх територіях. Адже саме з цих надходжень фінансується бюджетна сфера на територіях  і залежить зарплата самих старост.

Повторюю – забезпечити комфортне проживання у всіх населених пунктах для жителів НЕМОЖЛИВЕ без самих жителів.

Сподіваюсь, що робота по самоорганізації населення стане більш активною і дасть позитивні результати.

Певні труднощі виникають під час виконання будівельних робіт або робіт, пов’язаних з благоустроєм (наприклад, в. Володимирська в місті)  Звичайно, це труднощі тимчасові – і треба просто мати терпіння, а не сваритися одразу у соціальних мережах. За один рік неможливо відремонтувати всі дороги і всі заклади!!!

Звертаюсь до депутатів, членів виконкому і до всіх вас, шановні мешканці громади! Давайте не будемо шукати в усьому недоліки і ворогів.

 Якщо ви знаєте, як зробити краще, висловіть свою думку, поділіться досвідом, допомагайте! Говорити завжди легше, ніж робити.

 А тепер декілька слів про найближчі плани.

Як вже говорилося, прийнята Стратегія розвитку ОТГ. Отже, починаємо її реалізовувати.  Значна частина її положень закладається у план соціально-економічного розвитку громади на 2018 рік. Проте не варто забувати, що Стратегія розрахована до 2027 року, отже не скрізь і не одразу стане так, як хочеться.

 Найближчим часом маємо намір налагодити вивіз сміття з усіх населених пунктів.

Маємо намір створити муніципальну варту на прохання жителів громади.

Розглядаємо питання видобутку корисних копалин місцевого значення (пісок і торф).

Визначені три можливі ділянки для будівництва притулку для тварин.

Взагалі, багато залежатиме від Плану соціально-економічного розвитку на 2018 рік. Як тільки він буде прийнятий на сесії, ви зразу побачите, які завдання стануть першочерговими. А серед них однозначно – вирішення питань водогонів у місті та селах, термосанація шкіл і садочків, дороги та інші.

Шановні присутні! Дякую всім, хто прийшов сьогодні на звіт. Вітаю вас з  Масляним тижнем, який розпочинається  12 лютого. Бажаю хорошого відпочинку і з чистим серцем та добрими думками  й справами увійти у Великодній піст. Бажаю всім вам і вашим родинам здоров’я, благополуччя і великого бажання ВСІМ РАЗОМ продовжити роботу по розбудові Олевщини!

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту