Куди селам дівати сміття?

Куди дівати сміття? Особливо актуальним це питання стає напередодні Великодня. Масові прибирання призводять до наведення порядку в будинку та дворі, і чомусь до безладу навкруги. Це спільна проблема всієї громади, бо після зими прибирати є що і в місті, і в селах. Тимчасово її вдасться вирішити проведенням «суботників» та толок, але, як показує практика, так відбувається з року в рік. В Олевську система побудинкового вивозу ТПВ (твердих побутових відходів) працює з 2006 року. Після об’єднання, почали піднімати питання про збір та вивезення сміття в сільських населених пунктах громади.

Так, в селах зазвичай позбавляються сміття звичним способом – спалюють, вивозять в ліс чи поле, закопують. А тому, з’являється все більше стихійних звалищ, які самі ж люди називають «некрасивою» проблемою. Звісно, позбавити людей від поганої звички викидати сміття куди очі дивляться – справа не одного дня. Але все ж є села, де до цього питання поставились цивілізовано.

Власним досвідом вирішення проблеми поділився в.о. старости сіл Варварівка, Рудня-Бистра, Корощине Валентин Ратушинський: «Організував вивіз сміття десь 5 років тому. Я пишу оголошення про день вивозу сміття, раз на місяць їздить трактор і збирає його від дворів. А потім на сміттєзвалище». 

Про те, що з 1 січня 2018 року сміття потрібно сортувати за видами більшість не знає ні в місті, ні в селі, не говорячи про те, що це хтось виконує. У міській раді над цим питанням почали працювати ще до прийняття закону. У 2017 році представники Вінницького національного технічного університету виконували науково-дослідні роботи по обґрунтуванню системи поводження з побутовими відходами у населених пунктах Олевської  об’єднаної територіальної громади. Ними був підготовлений об’ємний проект, який включає в себе детальний розрахунок можливостей будівництва підприємства по сортуванню сміття в Олевську. Отож, на території сміттєзвалища планується встановити сміттєсортувальну лінію. У тому ж 2017 році переобладнано сміттєвоз під завантаження побутових відходів з контейнерів, в тому числі з євроконтейнерів. Закуплено контейнери для сміття, які встановлять біля багатоповерхових будинків після будівництва майданчиків для них.

Вирішувати питання вивезення сміття треба організовано та спільними зусиллями.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту