Неплатників аліментів змусять відпрацьовувати

Згідно змін до законодавства України, люди, які не сплачують аліменти повинні будуть відпрацьовувати кошти, що заборгували. За рішенням суду боржники аліментів будуть відправлятися до міської ради, яка, в свою чергу, повинна визначити об’єкт і види суспільно-корисних робіт.

30 березня на виконавчому комітеті міської ради прийняте відповідне рішення «Про визначення переліку об’єктів та видів робіт на території Олевської міської ОТГ». Комунальне підприємство «Олевськ-РесурсІнвест» було визначено об’єктом для виконання стягнення у виді суспільно-корисних робіт осіб, які перебувають на обліку в Олевському районному секторі з питань пробації.

Затверджені види робіт:

  1. Сортування та пресування твердих побутових відходів.
  2. Виконання підсобних та допоміжних робіт на виробничих дільницях та будівельних майданчиках, складах, базах, коморах тощо.
  3. Завантаження та вивантаження вантажів, переміщення вручну та на візках (вагонетках) вантажів, укладання вантажів різних видів: рулонні матеріали, паркет у пачках, ящики, бочки, картон, папір, фанеру пиломатеріали тощо, сипкі не пиловидні матеріали (пісок, щебінь, гравій, шлак, вугілля, сміття, деревна тирса, металева стружка та інші відходи виробництва), скло, пляшки, пляшки з рідиною тощо, пиловидні матеріали (розсипний цемент, мелене вапно, гіпс тощо).
  4. Перевезення усіх вантажів на візках, а також на підводах і санях із кінною тягою.
  5. Очищення території, доріг, під’їзних шляхів.
  6. Прибирання цехів, будівельних майданчиків та санітарно-побутових приміщень.
  7. Миття підлоги, вікон, тари, посуду, деталей та виробів.

Тобто боржники аліментів будуть працювати 120 або 240 годин (8-годинний робочий день), зарплату підприємство буде перераховувати не відповідним працівникам, а на виконавчу службу, яка, в свою чергу, перерахує кошти у сім’ю дитини, яка не отримує фінансового забезпечення (аліментів) від одного з батьків.

Старший інспектор Олевського районного сектору з питань пробації капітан внутрішньої служби Анжела Козловець прокоментувала: «Суспільно-корисні роботи призначатиме суд, виконання покладає на орган пробації. Тобто ми будемо цих людей ставити на облік і, згідно рішення, будемо направляти на дане підприємство, де вже визначено перелік робіт. Відповідає за це орган місцевого самоврядування, ми ж контролюємо орган місцевого самоврядування і порушника чи його права не порушуються, чи він не порушує… Скажемо, чи не виходить він на роботу в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння».

Проте Анжела Анатоліївна озвучила також питання: чи цим рішенням не порушуються права правопорушника, якому надається робота для відпрацювання не за місцем проживання, а в Олевську.

Була надана відповідь, що комунальних підприємств, куди можна на відпрацювання відправляти правопорушників, у селах немає. Було вирішено виходити із можливостей громади і не змінювати проект рішення. У разі зміни ситуації – будуть вноситись зміни та доповнення до даного рішення. 25 членів виконкому проголосували «за», що дозволило прийняти рішення.

Довідково. Міністерство юстиції відкрило Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів, у якому вже понад 75 тисяч електронних записів щодо боржників. До переліку боржників, що мають заборгованість за аліментами, включено всіх фізичних осіб, щодо яких відкрито виконавче провадження з категорією стягнення «стягнення аліментів» та існує заборгованість більше ніж 3 місяці. Перелік впорядковано за терміном відкриття виконавчого провадження (від старих до нових).

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту